Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Arınç’ın madencilik sektörü ile ilgili açıklamalarını sevindirici bulan Zonguldak TSO Başkanı Salih Demir, “İş sağlığı ve iş güvenliği konularında sürece olan güvensizlikten dolayı yapılamayan yatırımlar yapılır, ocaklarımız Çalışma Bakanlığının yasal olarak belirlediği çalışma ortamı sağlanır.  Aynı zamanda Zonguldak’ın sosyal bir gerçeği olan kaçak kömür üretiminden de vazgeçilir. Planlanan yeni düzenlemeyle TTK’nın işçi açığı nedeniyle çalışmadığı bölgeler de özel sektör girişimiyle ekonomiye kazandırılır. Bu da istihdam ve üretim artışının sağlanması anlamına gelir” dedi.

 

Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Salih Demir, Soma’da 2 bin 800 işçinin işten çıkarılması ile ilgili Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç’ın açıklamasını memnuniyetle karşıladıklarını söyledi.

 

“İŞVERENİ ÇIKARAN KANUN ÇIKARIN”

Demir, Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç’ın “Bu madenleri çalıştıranlar bir kısmıyla mal ve hizmet alımı, bir kısmıyla da farklı şekilde çalışıyor. Yeni çıkan kanun onlara iki misli külfet getirdi. Adam bin 200 TL ödüyorsa, şimdi diyelim 3 bin TL ödeyecek. Bu onun işletme giderlerinin arttığı anlamına gelir. Bunun üzerine kusura bakmayın işveren, gözü yaşlı olarak, bütün haklarınızı veriyorum ve maden ocağını kapatıyorum dedi. Aman madenler kapatılmasın, işvereni de koruyacak kanun çıkarın diye geldiler. İşveren bizden bir talepte bulunabilir. Ben 23 liraya mal ediyordum, yeni mali külfet 50 lira, ben buna göre sözleşme yapmamıştım der. Buna yönelik bir düzenleme yapıyoruz’’ sözleri üzerine yaptığı açıklamada şunları kaydetti.

 

FİRMALARIN ÖNÜ AÇILACAK

“Sayın Bülent Arınç’ın açıklamalarını yer altı kömür madenciliğinin karşı karşıya kaldığı sorunların çözümünde önemli buluyorum. Sayın Arınç’ın açıkladığı yeni düzenleme ile ilgili ek maliyetlerin karşılanması durumunda rödovanslı ve özel sözleşmeli çalışan firmaların önü açılacaktır. İş sağlığı ve iş güvenliği konularında sürece olan güvensizlikten dolayı yapılamayan yatırımlar yapılır, ocaklarımız Çalışma Bakanlığının yasal olarak belirlediği çalışma ortamı sağlanır.  Aynı zamanda Zonguldak’ın sosyal bir gerçeği olan kaçak kömür üretiminden de vazgeçilir.

 

“İSTİHDAM İKİ KATINA ÇIKACAK”

Şu anda bölgemizde istihdam edilen işçi sayısı da kısa zamanda iki katına çıkar. Planlanan yeni düzenlemeyle TTK’nın işçi açığı nedeniyle çalışmadığı bölgeler de özel sektör girişimiyle ekonomiye kazandırılır. Bu da istihdam ve üretim artışının sağlanması anlamına gelir. Üretim artışının sağlanması dolayısıyla Zonguldak kömürüne bağlı yeni termik santrallerin kurulmasına, ülkemizin en büyük sorunu olan cari açığın önemli ölçüde gerilemesine neden olur.

 

“TEŞEKKÜR EDİYORUZ”

Sayın Cumhurbaşkanımız R.Tayyip Erdoğan, Sayın Başbakanımız Ahmet Davutoğlu ile Enerji Bakanı Sayın Taner Yıldız, Çalışma Bakanı Sayın Faruk Çelik ve Başbakan Yardımcısı Sayın Bülent Arınç’ın ülkemizin yer altı madencilik sektörünün sorunlarının çözümündeki samimiyeti ve kararlılığı görmekteyiz. Bu nedenle kendilerine teşekkür ediyorum. Sektör işletmecileri tarafından dile getirilen taleplerin hükümet nezninde dikkate alınması ve bu taleplerin kısa zamanda karşılanacak olmasına ilişkin gayretleri de memnuniyetle karşılıyorum. Umarım yeni düzenleme bir an önce TBMM Genel Kurulu’na getirilir ve yasallaşır”

 

(Haber Merkezi)