Kdz. Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, Karadeniz Ereğli’nin düşman işgalinden kurtuluşunun yıldönümü dolayısıyla bir mesaj yayımladı.

Posbıyık, “Türkiye Cumhuriyeti‘nin kurucusu ve tarihe silinmeyen harflerle yazılan kurtuluş mücadelesinin büyük lideri Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün, 19 Mayıs 1919’da Samsun’da yaktığı istiklal ateşinin ilk ısıttığı kentlerden biri olan Karadeniz Ereğli’de, düşman işgalinden kurtuluşumuzun 93.yıldönümünü yıldönümünü kıvançla kutluyoruz.

Samsun’dan başlatılan ulusal mücadelenin tüm dünyayı etkisine altına alan ateşine karşı yurdun dört bir yanını ele geçirmeye çalışan işgal devletlerinin stratejik noktalardan biri olarak gördüğü Karadeniz Ereğli, 8 Haziran 1920’de Fransızlar tarafından işgal edilmişti. Bu işgale halkıyla beraber omuz omuza ve yürek yüreğe direniş gösteren ve başka bir devletin gölgesi altında yaşamaya asla tahammül etmeyeceği gerçeğini ortaya koyan Karadeniz Ereğli, işgalden sadece on gün sonra kendisini kurtaran ilk ilçe olmuş ve Türk tarihinde ayrı bir yer elde etmiştir. 18 Haziran 1920 tarihinde düşman işgalinden kurtulan Karadeniz Ereğli, bu işgalden sadece sekiz ay sonra da 9 Şubat 1921’de Alemdar Gemisi ve onun kahraman mürettebatı ile bir başka tarihi destana daha imza atmıştır.  Kurtuluş Savaşımızın tek deniz savaşını Karadeniz Ereğli açıklarında veren Alemdar, günümüze destan olarak gelen bu savaş sonrasında da işgal devletlerine karada olduğu gibi denizde de hiç unutamayacakları bir yenilgi tattırmıştır. Rusya’ya taşınan askeri malzeme yüklü gemilere rehberlik eden Alemdar, Rum çeteleriyle verdiği mücadelelerle de topraklarımızın nefes almasında önemli bir paya sahip olmuştur.

Günümüzün çağdaş, cumhuriyetçi ve Atatürkçü kentlerinden biri olan Karadeniz Ereğli, şanlı tarihi ile de önemli bir yere sahiptir. Bu tarihe kentimizin isimlerini altın harflerle yazdıran Nimet Hocaları, Recep Kahyaları ve tüm Ereğlili Kuva-yi Milliyecileri, bu anlamlı gün vesilesi ile bir kez daha saygı ve rahmetle anıyor, düşman işgalinden kurtuluşumuzun yıldönümünde, bayram olarak kutlanması gerektiğine inandığımız bu kutlu gün dolayısıyla halkımızı kutlayarak en derin sevgi ve saygılarımı sunuyorum” dedi.