Uzun Mehmet’in taş kömürünü bulduğu Köseağzı’ndaki olay ile var olan bir mevkidir Kandilli. Geçmişinde Keşkek ve Gökçeler (Neyren) köylerinin birleştiği alanda başlayan kömür işletmeciliği ile kurulan bir şehirdir. Eski adıyla Ereğli Kömürleri Müessesesi’nin Armutçuk İşletmesinin üretim ve sosyal tesisleri ile yapımı tamamlanan lojmanlarının bulunduğu alanda, EKİ’nin olanakları ile yaşam bulan Kandilli’de eski ve yeni yaşayanlar 14 mayıs 2016’da açık hava kahvaltısında buluştular. Kandilli başı denilen ve eski  ekonomanın bulunduğu alanın Kandilli Belediyesi tarafından parka çevrildiği bölüm tarihten günümüze bir döneme ev sahipliği yaptı. İş ve çocukluk arkadaşlarından mahalle komşularına kadar herkes oradaydı. Herkes oradaydı derken, sadece Kandilli ve Ereğli’de yaşayanlar değil. Bulgaristan’tan İstanbul’a, Ankara’dan Çorum’a kadar yurdun dört bir yanından gelenler sarıldılar kucak kucağa, öpüştüler özlemle. Yani anılarını alıp gelenler, büyük buluşmanın o eşsiz mutluluğunda bir kez daha kaynaştılar.






Kahvaltının menüsü okul aile birliklerine gelir elde edebilmek için kermeslerden sağlandı. EKİ Özel İlkokulu şapkaları anıların özü olarak kapış kapış alınırken, okul defterlerindeki küçüklük fotolarının fotokopileri konuklara sürpriz hediye olarak sunuldu.

Kandillilik ve Kandilli ruhu sanki yeniden dirilir gibi oluverdi bu kahvaltıda. Belediye Başkanı ve meclis üyeleri, Kandilli Kültür Derneği’nin başkan ve yöneticileri, eski ve yeniler büyük bir coşkuyu saygı, sevgi ve özlemle paylaştılar.

“Bu Kandilli ruhu üzerine bir görüş alayım?” sorumuzu Kandilli Kültür Derneği Başkanı Korhan Us ve Belediye Başkanı Mustafa Aydın şu sözlerle yanıtladı:


KORHAN US: YAŞADIĞIMIZ EĞİTİM, OKUL VE ÇOCUKLUK YILLARINI UNUTAMAM

“1955 yılında Kandilli’de doğduk. O günlerden tabi çok zamana geçti ama burada yaşadığımız eğitim, okul ve çocukluk yıllarını unutamam. Tabi büyüklerimizden de bize gelen bir Kandilli ruhu vardı onu aynen biz de özümsedik ve yaşamaya ve yaşatmaya çalışıyoruz. İnşallah değerli başkanımız ile birlikte bundan sonra daha etkili faaliyetler yapıp, bunları da ileride sürdürmek arzusundayız imkanlar elverdiği ölçüde teşekkür ederim. “

MUSTAFA AYDIN:  GEÇMİŞTE YAŞANANLARI ÖRNEK ALARAK

 Kandilli halkı bizi teveccüh ederek bayrağı bize yükledi. İnşallah biz bunu çok daha iyi seviyelere getirmeye çalışacağız. Şunu belirtmek istiyorum yalnız Kandilli’nin geçmişine dönmek diye bir şey yok. Bugünden sonra biz geçmişteki yaşananları örnek alarak iyi günleri örnek alarak geleceği inşaa etmeye çalışıyoruz. Bu konuda da en büyük yardımı da işte Korhan Bey gibi bu işe gönül vermiş bizim büyüklerimiz var, onlardan alıyoruz. Onların verdiği yolla biz de Kandilli’yi inşaa etmeye devam edeceğiz.

KORHAN US: BUNDAN SONRAKİLERİN PROVASI

Bugünkü etkinlik, sosyal medyayı da kullanarak gerçekten çok etkin bir duyuru kampanyası yaptık. Benim görüşüme göre beklentimin üzerinde bir kalabalık oluştu. Daha da gelecekler var henüz gelmeyen bir sürü insan var. Yurdun çeşitli köşelerinden sırf bugün için gelen bir sürü arkadaşımız var. Yurt dışından gelenler var. Ben bir de şöyle düşünüyorum, bugünkü etkinliği bundan sonra olabileceklerin provası gibi görüyorum tabi Başkanımız da onaylarsa uygun olursa, şartlar da uygun olursa. Bundan sonra bunu süreklilik arz edecek bir hale getirmek de arzu ederiz, kültürümüzü yaşatmak amacıyla elbette. Teşekkür ederim

MUSTAFA AYDIN: BEKLENTİMİZİN ÜZERİNDE

Bugünkü etkinlik çok güzel oldu. Gerçekten de beklentimizin üzerinde oldu. Hatalarımız var kabul ediyoruz ama bir dahaki senelerde çok daha organize. Çok daha planlanmış şekilde olacağının sözünü şimdiden verebilirim.

GÜNAY ÖĞRETMEN: SEVDİKLERİME KAVUŞTUM

“Kandilli deyince aklınıza ne geliyor? Yıllar sonra bir araya geldi insanlar, 7’den 70’e.” Sorumuzu Kandilli’nin Efsane Öğretmenlerinden Günay Erdem şöyle yanıtladı:

“Kandili deyince aklıma güzellik, saygı, sevgi, öğretmen olan arkadaşlarım, okuldaki öğrencilerim, acılarım da var, evlatlarımı da kaybettim bu arada; nesini anlatayım? Bugün tekrar 14 Mayıs’ta tekrar sevdiklerimle kavuştum, öğrencilerimi gördüm, çok sevindim. Ne diyeyim.”

ERSEL ÖĞRETMEN: KANDİLLİ BİR AİLE

Ereğli Kömürleri Müessesesi  (EKİ) Armutçuk Özel İlkokulu öğretmenlerinden Ersel Turan da “Kandilli bir kültür, Kandilli güzellik, Kandilli bir topluluk, bir aile, çok çok güzel, çok mutluyum. Burada bütün öğrencilerimi, bütün arkadaşlarımı görmek çok mutluluk verdi bize. “ sözleriyle konuştu.