Kömür Kaşifi Uzun Mehmet’in Köseağzı’nda bulduğu taşkömürünün ardından başlayan madenciliğin ardından oluşan bir kenttir Kandilli. Kdz. Ereğli’nin Kandilli bölgesinde 1848 yılında başlayan kömür işletmeciliğinin tarihsel gelişimi içinde tüm Zonguldak bölgesinde, Amasra’dan Ereğli’ye kadar bir çok maden işletmesi açıldı, çalıştırıldı ve bugünlere gelindi

Kandilli’de bu kömür işletmeciliğinin yapıldığı kentlerin başında geliyor.  Kandilli’de doğup büyüyen ve  yaşayan kömür işletmelerinin sağladığı olanaklarla yaşama atılanlar, aradan yıllar geçse de kimi zaman biraraya gelerek özlem gidermeyi sürdürüyorlar.  Kandillililer Derneği’nin öncülüğünde düzenlenen etkinliklerle yurdun değişik bölgelerinde biraraya gelen Kandillililer bu kez İstanbul’daydılar.

İstanbul, Ankara ve İzmir ve çevresinde yaşayanları bu kentlerde yaptıkları organizasyonlarla biraraya getiren Kandillililer Derneği, İstanbul’da ikinci etkinliğini 16 Mayıs’ta gerçekleştirdi. Fenerbahçe Romantika’da buluşan Kandillililer, aradan yıllar da geçse o eski yılların dostluğa ve sevgiye dayalı özelliğini bir kez daha yaşadılar.

Kandillililer Derneği Başkanı Korhan Us, bu toplantıda yaptığı konuşmada dernek olarak bu tür organizasyonları sürdürmeye devam edeceklerini, böylelikle aynı şehirde yaşamalarına rağmen birbirinden haberdar olmayanları da buluşturduklarını belirtti.

Toplantıya İstanbul’dan katılan Güven Aydoğmuş ve Binnaz Berker’de yaptıkları kısa ama konuşmalarda, Kandillililik kültürünün duygusallığının özelliklerinden örnekler verdiler.

 -Haber: Eyüp Bektaş