AÜ Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Akdur:

- “Kömür sobasıyla ısınılan evlerde olası karbonmonoksit zehirlenmelerinin üzücü sonuçlara yol açmaması için mutlaka bu gazı ortamda belirleyen dedektörün kullanılması gerekmektedir"

 Ankara Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Recep Akdur, kış aylarında sobalardan sızan karbonmonoksit gazının üzücü sonuçlara yol açmaması için evlerde dedektör kullanılması gerektiğini bildirdi.

Akdur, AA muhabirine yaptığı açıklamada, her yıl yüzlerce insanın sobadan sızan karbonmonoksit gazından kaynaklı zehirlenme sonucu hayatını kaybettiğini söyledi.  

İnsanların soğuktan değil, sobadan ve zehirlenmekten korkması gerektiğini belirten Akdur, "Görünen dumandan ziyade görünmeyen duman insan hayatı için daha tehlikelidir. Karbonmonoksit renksiz, kokusuz, tatsız ve havadan hafif bir gazdır. Bu özellikleri nedeniyle bulunduğu ortamlarda insanlar tarafından fark edilemez. Daha da kötüsü insanları rehavete sürükler. Bireyler zehirlendiğinin farkına bile varmadan derin bir uykuya dalar ve bir daha uyanamaz.  Bu nedenle de sessiz katil olarak adlandırılır" diye konuştu.

Akdur, yetersiz soba ve boru sistemi, kalitesiz kömür ile uygunsuz yakış şekillerinin karbonmonoksit zehirlenmelerine yol açabileceğini anlattı.

Soba zehirlenmelerine bağlı ölümleri önlemenin çok zor olmadığını vurgulayan Akdur, şöyle konuştu:

"Kömür sobasıyla ısınılan evlerde olası karbonmonoksit zehirlenmelerinin üzücü sonuçlara yol açmaması için mutlaka bu gazı ortamda belirleyen dedektörün kullanılması gerekmektedir. Çünkü sobaya, soba borularına ve yakıta ne kadar özen gösterilirse gösterilsin karbonmonoksit sızıntısı ihtimali sıfırlanamamaktadır. Detektörler, havadaki karbonmonoksit miktarı belli düzeye ulaşınca gazı algılayan ve yüksek sesle alarm veren cihazlardır. Piyasa da makul fiyatlarla da satılmaktadır."

Akdur, kömür kalitesinin kötü olmasının zehirlenmelere davetiye çıkarabileceğini dile getirerek, kalorisi yüksek kaliteli kömürlerin tercih edilmesinin, verimli ısınma ve zehirlenme riskinin en aza inmesi açısından çok önemli olduğunu kaydetti.

 AA