Karadeniz Ereğli Belediyesi’nin 25 Ekim 2011 tarihinde İtalya’nın Monfalcone Belediyesi ile imzalamış olduğu “Kardeş Kent Protokolü” neticesinde sivil toplum diyaloguna yönelik hazırlamış olduğu "IT-Girişim Türkiye - Sivil toplum ve AB toplumun demokratik katılımın geliştirilmesi, Türkiye'deki üçüncü sektör ve sosyal içerme " isimli projesi İtalya’nın Friuli Venezia Giulia Bölge İdaresi (FVG) tarafından bölgesel yasa 19-2000’e göre onaylanan 27 proje teklifi içinde en iyi değerlendirme puanı alarak, sıralamada birinci proje olmuştu.
Proje lideri Slovenya Bölgesel Ekonomi Örgütü’nün (URES) olduğu Monfalcone, Karadeniz Ereğli, Zonguldak Belediyeleri’nin proje ortağı olarak yer aldığı projede, Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) ve Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu’nun (UNFPA) iştirakçi olarak eş finansmanı sağlanmaktadır.
Proje, 1 Aralık 2013’te başlamış, 1 yıl süre devam edecektir ve projenin toplam bütçesi 50.000.-EUR’dur. 
Bu kapsamda Kdz Ereğli Belediyesi ve Zonguldak Belediyesi’nden birer delegasyon 16-20 Aralık tarihleri arasında İtalya’nın Fruili Venezi Giulia Bölgesi’ne çalışma ziyaretinde bulunarak birtakım resmi temaslar gerçekleştirdi. Kdz Ereğli Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Baki Kara, Yazı İşleri Müdürü ve Dış İlişkiler Birimi Sorumlusu Murat Çetinel ve Halkla İlişkiler ve Dış İlişkiler Birimleri Sorumlusu Meltem Göktan’dan oluşan delegasyon başta Monfalcone Belediye Başkanı Silvia Altran ve Trieste’de bulunan Fruili Venezia Guilia Bölge Meclisi Başkanı Emiliano Edera olmak üzere Udine, Aquielia, Terzo di Aquielia kentleri belediye başkanları, Gorizia Vali Yardımcısı,  Slovenya Bölgesel Ekonomi Örgütü (URES) ve Yerel Demokrasi Ajansı (ALDA) yetkilileriyle görüşmeler gerçekleştirdi. Karşılıklı sunumlarla bölgelerin potansiyelleri ve yatırım olanaklarıyla ilgili bilgi alışverişinde bulunuldu. Özellikle de 600’e yakın İtalyan ve Sloven firmanın üyesi bulunduğu URES’ e yapılan kentimizin sosyo-ekonomik yapısıyla ilgili sunum büyük ilgi gördü. Delegasyon ayrıca 19 Aralık tarihinde gerçekleştirilen SETA (Doğu Avrupa Ulaşım Ağı projesi) kapsamında gerçekleştirilen ve Cezayir, Venedik, Trieste liman yetkililerinin de bulunduğu bir toplantıya misafir katılımcı olarak iştirak etti . 
Kdz Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık tarafından yapılan açıklamada “Kdz. Ereğli Belediyesi olarak ortağı olduğumuz bu proje kapsamında delegasyonumuzun gerçekleştirdiği İtalya ziyaretinin çok olumlu ve faydalı neticeler doğuracağına inanıyoruz. Bu tarz projeler gerek kentler gerekse ülkeler arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesinde büyük rol oynamakla beraber, kültürel, sosyal ve ekonomik gelişmede de büyük önem teşkil etmektedir. İtalyan dostlarımıza bir Avrupa Kenti olarak her türlü işbirliği ve diyaloğa açık olduğumuzu ifade ettik. 
Onlar da Kdz Ereğli’nin kendileri açısından çok önemli bir kent olduğunu ifade ettiler. Projenin bir sonraki aşamasında 2014 Nisan ayında İtalya’nın önemli bölge yöneticileri ve yatırımcılarından oluşan bir delegasyonu Kdz Ereğli’de ağırlayacak ve onlara bölgemizi daha yakından tanıma imkanı sağlayacağız“ ifadelerine yer verildi.