AK Parti Zonguldak Milletvekili Prof. Dr. Ercan Candan, Kdz. Ereğli’nin kurtuluş yıldönümü nedeniyle yaptığı açıklamasında kendini kurtaran ilk ilçe olduğunun da altını çizdi.

Candan, “Kurtuluş mücadelemizin miladı olan 19 Mayıs 1919, Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK ve silah arkadaşlarının Samsun’a çıkmasıyla başlamıştır. Her biri kahramanlık destanı olan bu mücadele, dünya tarihinde de önemli bir yere sahiptir.

Karadeniz’in incisi güzel ilçemiz Ereğli’de 8 Haziran 1920'de Fransızlar tarafından işgal edilmiştir. Türk insanının esareti kabullenmeyen duruşu sayesinde işgal sadece 10 gün sürmüş, 18 Haziran 1920'de de son bulmuştur. Bu özelliği ile Ereğli’miz Kurtuluş Savaşında on gün içinde kendini kurtaran ilk ilçe olma unvanına da sahiptir.

Aynı zamanda, Kurtuluş Savaşımızın tek deniz savaşı 09 Şubat 1921'de bölgemiz sularında yaşanmıştır. Bu kahramanca gerçekleşen deniz savaşında Alemdar Gemisi Destansı mücadeleler vermiş, şehit olan Recep Kahya’da Kurtuluş Savaşımızın tek deniz şehidi olma şerefini kazanmıştır.

Kurtuluş mücadelemizde kahramanlık destanı yazan ve bize bu cennet vatanı bırakan başta Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK ve silah arkadaşları olmak üzere tüm şehit ve gazilerimizi bir kez daha rahmetle, minnetle ve şükranla anıyor, bu vesile ile ilçemizin 93. kurtuluş yıldönümünü kutluyor selam ve saygılar sunuyorum” dedi.