Karaelmas Gazeteciler Derneği (KGD) ve Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Zonguldak İl Temsilciliği, gazetecilerin emniyet müdürlüklerine girmesinin yasaklanması kararını kınadı.

KGD Yönetim Kurulu Başkanı ve Türkiye Gazeteciler Cemiyeti İl Temsilcisi Osman Sav ve Yönetim Kurulu üyeleri tarafından yapılan yazılı açıklamada, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin açıklamasına destek verildi.
Açıklamada, uygulamanın hukuki ve evrensel değerlerle örtüşmediği belirtilerek, böylesi bir uygulamadan geri adım atılması çağrısı yapıldı. 
Açıklamada şöyle denildi:
“Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin bu gelişmelerle ilgili tutumu bağımsız gazeteciliği savunan herkesin ortak dayanağı olmalı. 22 Aralık tarihi itibariyle Türkiye genelinde basın mensuplarının emniyete girişlerinin yasaklandığı duyuruldu. Duyurunun ardından İstanbul Vatan ve Gayrettepe emniyet binalarında görev yapan gazetecilerin şube giriş kartlarını iade etmeleri istendi. Alınan bu karar, gazetecilerin halkın gerçekleri öğrenme ve bilgilenme hakkını engelleyen vahim bir karardır. Gazetecilere ‘bilgi almayacaksın, halka duyurmayacaksın’ direktifi verilmektedir. İktidar, ‘hangi bilgiyi verirsem, onu duyuracaksın, araştırıp bilgi alma hakkın yok’ demektedir. Demokrasinin varolduğu herhangi bir ülkede böyle bir uygulamanın olabileceği düşünülemez. Sonuç itibariyle, bu karar, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nda temel hak ve özgürlükler içinde değerlendirilebilecek vatandaşın bilgi edinme hakkının sakatlanması anlamına gelmektedir. Basın özgürlüğüne açıkça müdahale ve sansürdür. Yasalar çerçevesinde görev yapan ve vatandaşın güvenliğini sağlamakla yükümlü bir kurum olan emniyetin bu anayasal hakkı görmezden gelmesi beklenemez. Bu idari işlemin geri alınmasını ve en kısa sürede yanlıştan dönülmesini istiyoruz. Karaelmas Gazeteciler Derneği ve TGC Zonguldak Temsilciliği olarak kararın yeniden gözden geçirilmesini istiyoruz. Kamuoyuna ve basın camiamıza saygıyla duyurulur.”