Özdok: 

"Tespihlerin maddi değeri çok yüksek olunca koruması da ayrı bir özen istiyor. Evimin çevresinde birçok kamera var ayrıca tespih koleksiyonu bulunan odada alarm sistemi ve tespihlerin sergilendiği camlı bölümlerde benim de bilmediğim birçok noktada kamera var"

Alaplı’da yaşayan tespih koleksiyoncusu iş adamı Mustafa Özdok, aralarında Osmanlı dönemine ait değerli taşlardan yapılan tespihlerin de bulunduğu koleksiyonunu, kamera ve alarm sistemiyle donattığı evininin bir odasında sergiliyor. 



Yaklaşık 50 yıl önce babasının biriktirdiği tespihleri saklayarak koleksiyon yapmaya başlayan 60 yaşındaki iş adamı Özdok, aradan geçen yarım asırda servet değerinde bir koleksiyona sahip oldu. Evinin bir odasını müze gibi düzenleyen iş adamı, zümrüt, yakut, safir, kehribar, amber gibi değerli taşlardan tespihleri, kamera ve alarm sistemi bulunan camlı bölümde, yakınları ve arkadaş çevresinin ziyaretine açık tutuyor. 

Özdok, yaptığı açıklamada, yaklaşık 50 yıldır topladığı koleksiyonunda her biri değerli taşlardan oluşan 350'yi aşkın tespih biriktirdiğini anlattı. 



Çocukluğundan bu yana tespih merakı olduğunu dile getiren Özdok, "Özelikle babamın tespihlere verdiği kıymetten dolayı bende de tespihlere karşı büyük bir ilgi oluşmuştu. Yaklaşık 50 yıldır tespih biriktirerek koleksiyon oluşturdum." dedi.

İş adamı Özdok, Osmanlı padişahlarından Fatih Sultan Mehmed'in İstanbul'u fethi sırasında taktığı miğferin birebir kopyasının da koleksiyonunda yer aldığını aktararak, şunları kaydetti:

"Harbiye Askeri Müzesi ve Topkapı Sarayı'nda sergilenen dönem miğferlerinden yararlanılarak yapılan ve tamamen el işi olan miğfer, orijinal eser replikaları yüksek düzey uygulamasıyla ortaya çıkmıştır. 400-500 yıl aradan sonra çağdaşlarına göndermeler yapan replika çalışmalarının her bir modeli, noter tasdikli ve sertifikalı olarak üretiliyor." 



Özdok, 1 milyon lira değerindeki koleksiyonunda bulunan en eski parçanın el yapımı kehribar tespihler olduğunu vurguladı. 

Osmanlı döneminde kuka tespihi olanların parmakla gösterildiğini belirten Özdok, "O dönemde kuka sahibi olan kişi öldüğü zaman, tespihi açık artırma ile satılır, elde edilen gelirle tüm cenaze masrafları ve mevlidi o parayla karşılanırmış." diye konuştu. 



Koleksiyonundaki tespihlere ilişkin bilgi veren Özdok, "Amber tespihi, erkek balinanın çıkardığı sıvının deniz dibinde yüzyıllar sonra fosil haline gelerek bulunan amber taşından yapılır. Maddi değeri çok yüksek bir tespihtir. Zümrüt, yakut, safir ve kehribar tespihleri de koleksiyonumda bulunmaktadır." şeklinde konuştu. 

"Cumhurbaşkanı Erdoğan'a tespih hediye etmek istiyorum"

Özdok, "Koleksiyonumun en değerli tespihini Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a hediye etmek istiyorum. Onun da tespih merakı olduğunu biliyorum." ifadesini kulandı.



 Maddi değeri yüksek tespihleri korumak için sıkı güvenlik önlemleri aldığını anlatan Özdok, evindeki güvenlik önlemleri ile ilgili şu bilgileri aktardı:

"Tespihlerin maddi değeri çok yüksek olunca koruması da ayrı bir özen istiyor. Evimin çevresinde birçok kamera var ayrıca tespih koleksiyonu bulunan odada alarm sistemi ve tespihlerin sergilendiği camlı bölümlerde benim de bilmediğim birçok noktada kamera var. Koleksiyonu böyle korumaya çalışıyorum. Benden sonra da çocuklarım sahip çıkacak." 

 
Haber: Cem Sürmeneli