Türk Mimar ve Mühendis Odaları Birliği (TMMOB) Maden Mühendisleri Odası Zonguldak Şubesi’nin düzenleyeceği “Türkiye 19’uncu Kömür Kongresi”, 21-23 Mayıs 2014 tarihlerinde Zonguldak’ta gerçekleştirilecek. 
Türkiye 19’uncu Kömür Kongresi Sekreterliği’nden yapılan açıklama şöyle:
“Türkiye Kömür Kongresi, 1978 yılından beri iki yılda bir yapılıyor. Ulusal bir toplantı olarak başlayan bu kongre, kömür madenciliğinin hemen hemen her yönü ile ilgilenen ve dünyanın her yerinden madencilerin katıldığı uluslararası bir organizasyona dönüştü. Başlangıcından bu güne kadar kömür kongrelerinde 691 adet yerli, 96 adet yabancı bildiri sunuldu. Kömür Kongresi, geleneksel olarak, Türkiye’nin tek taşkömürü rezervlerinin yer aldığı Zonguldak’ta yapılıyor. Bu bölgedeki kömür madenciliğinin geçmişi 170 yıl öncesine dayanıyor.
Türkiye 19’uncu Kömür Kongresi’nde işlenecek konular:
Kömür Madenciliğinin Bilim ve Teknolojisi: Temiz kömür teknolojileri. Denizaltı madenciliği. Arama ve değerlendirme. Madencilik sektöründe ekipman temini ve sorunları. Kömür kullanımı, çevresel sorunlar. 
Madencilikte teknolojik gelişmeler ve bilgisayar uygulamaları. Geleneksel olmayan kömür üretim yöntemleri.  Kömür işletmeciliğinin sorunları. 
Kömür Madenciliğinde İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği: Gaz, toz, yangın ve gürültü. İş kazaları-meslek hastalıklarının nedenleri ve karşı önlemler. İş güvenliği ve işçi sağlığına ilişkin tüzük ve yönetmelikler. Madencilikte risk yönetimi. 
Kömür Madenciliğinin Ekonomi Politikası ve Sosyal Sorunları: Geçmişten günümüze kömür madenciliği. Kömür havzalarında sosyal sorunlar. Türkiye’de kömür kentleri, sosyo-ekonomik ve kültürel etkileri. Üretim ve tüketim politikaları. Madencilikte özelleştirme. 
Kongreye bildiri sunarak katılacakların başvuru formlarını Kongre Sekreterliği’ne ulaştırmaları gereken son tarih 6 Aralık 2013 olduğu bildirildi. Ayrıntılı bilgiye 19’uncu Kömür Kongresi web sitesinden erişilebilir. 
Tam metin olarak bildirilerin teslimi için son başvuru 7 Şubat 2014, bildirinin kabulü 14 Mart 2014. 
Kongre Yürütme Kurulu: Doç. Dr. Melih Geniş (Başkan), Yrd. Doç. Dr. M. Erdinç Bilir (Başkan Yardımcısı), Tülay Suiçmez (Başkan Yardımcısı), Birol Kasapoğlu (Sayman) Çiğdem Karakurt Taşkıran (Yazman), Yrd. Doç. Dr. Alaaddin Çakır (Üye), Emine Uzun (Üye), Dr. Kebire Kel (Üye), Araştırma Görevlisi Dr. İlknur Erol (Üye), Araştırma Görevlisi Utku Sakız (Üye).”