-Çiftçimizi 2015 de afetlerle karşıladı…

-TZOB Genel Başkanı Bayraktar:

-“2013-2014 üretim döneminde kuraklık ve don başta

olmak üzere hemen bütün afetleri yaşayan çiftçimiz,

bu üretim sezonuna da afetlerle başladı”

-“Doğal afetler devam ediyor. 31 Aralık’tan sonraki doğal

afetlerden zarar gören çiftçilerimizin kredi borçları da

ertelenmelidir”

-“Ülke genelinde görülen kar yağışı hububat üretim

bölgelerinde çiftçilerin yüzünü güldürürken, aşırı yağış,

su baskını ve kar, tarlada ürünü olan çiftçilerimizin afet

yaşamasına neden oldu”

-“Son bir ayda meydana gelen aşırı yağmur ve

su baskınları, Muğla Ortaca’da narenciye, Edirne’de

çeltik ve mısır, Aydın İncirliova, Germencik ve Söke’de

buğday, mısır, yem bitkilerinde, Manisa ve Sakarya’da

sebzelere zarar verdi. Manisa’da zeytinlikler zarara uğradı”

-“Aşırı kar yağışı, Bilecik ile Eskişehir Mihalgazi, Sarıcakaya

Tepebaşı ve İnönü’nde, Kütahya Simav ve Bursa İnegöl’de

seralara ve kışlık sebzelerde zarara yol açtı”

-“Manisa ve Aydın’da besi çiftlikleri zarar gördü. Manisa ve

Sakarya’da, nehir taşması, kar yağışı yüzünden çatı çökmesi

gibi nedenlerle yüzbinlerce kanatlı telef oldu”

-“Hortum, Hatay’da seralara zarar verdi, domates ve biberler

zarar gördü. Bursa Mudanya’da aşırı kar yağışı zeytin ve meyve

ağaçlarına zarar verdi”

-“İzmir’de aşırı soğuk ve don afeti ağaçta kalan narenciyelere

ve zeytinlere zarar verdi. Satsuma mandalina üretiminin

yoğun olarak yapıldığı Gümüldür, Ürkmez ve Seferihisar’da

mandalinalar hasat edilemez duruma geldi”

-“Üreticilerimiz, tarım sigortalarını mutlaka yaptırmalı. Sigorta

son kabul tarihlerini kaçırmadan sigorta şirketlerine başvurmalılar” 

-“Çiftçimizin en fazla zarar gördüğü kuraklık ve tarla

ürünlerinde don riski de sigorta kapsamına alınmalıdır”

 

 

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, 2013-2014 üretim döneminde kuraklık ve don başta olmak üzere hemen bütün afetleri yaşayan çiftçilerin, bu üretim sezonuna da afetlerle başladığını bildirerek, “çiftçimizi 2015 de afetlerle karşıladı. Ülke genelinde kar yağışı hububat üretim bölgelerinde çiftçilerin yüzünü güldürürken, aşırı yağış, su baskını ve kar tarlada ürünü olan çiftçilerimizin afet yaşamasına neden oldu” dedi.

 

Doğal afetlerin devam ettiğine dikkati çeken Bayraktar, 31 Aralık 2014 tarihinden sonraki doğal afetlerden zarar gören çiftçilerin kredi borçlarının da bir yıl süreyle ve faizsiz ertelenmesi gerektiğini belirtti.

 

Bayraktar, yaptığı açıklamada, ülkemizde son yıllarda kuraklık, aşırı yağış, sel, dolu, don, fırtına, hortum, su baskını gibi ardı arkası kesilmeyen afetlerin çiftçinin peşini bırakmadığını bildirdi. Şemsi Bayraktar, 2013-2014 üretim döneminde kuraklık ve don başta olmak üzere, fırtına, dolu, sel, aşırı yağış, su baskını, hortum gibi hemen bütün doğal afetleri yaşayan çiftçinin, 2014-2015 üretim sezonunda afetten uzak bir yıl beklediğini ama 2015’in de afetle çiftçiyi karşıladığını vurguladı.

 

Bayraktar, “Ülkemizde son yıllarda iklimde görülen değişimlerden dolayı aşırı yağışlar, sel, dolu, don gibi afetler daha fazla yaşanmakta, tarım ürünleri daha fazla etkilenmektedir. Üreticiler her yıl ekim döneminin başlangıcından itibaren gerçekleşen aşırı yağışlarla, ürünlerin gelişme döneminde oluşan don, dolu, kuraklık gibi hadiselerle karşı karşıya gelmektedir. Geçen yıl kurak geçen kış, bu yıl yerini kara kışa bırakmıştır” dedi.

 

“Afetler devam ediyor”-

 

Kış yağışlarının yetersiz olduğu geçen yılın ardından bu yıl üretim sezonu yağışlarla başladığını vurgulayan Bayraktar, şunları kaydetti:

 

“2014-2015 üretim dönemine girdiğimiz Ekim ayından itibaren gerçekleşen aşırı yağışlar, ülke genelinde görülen kar yağışı hububat üretim bölgelerinde çiftçilerin yüzünü güldürürken, aşırı yağış, su baskını ve kar, tarlada ürünü olan çiftçilerimizin afet yaşamasına neden oldu.

 

Yeni yıla girdiğimiz bugünlerde mevsim normallerinin altında gerçekleşen hava sıcaklıkları ve ülke genelinde gerçekleşen kar yağışı, kış aylarının sıkıntılarını da beraberinde getirdi.

 

Son bir ay içinde meydana gelen aşırı yağmur ve su baskınları, Muğla Ortaca’da narenciye, Edirne’de çeltik ve mısır, Aydın İncirliova, Germencik ve Söke’de buğday, mısır, yem bitkilerinde, Manisa Akhisar ve Turgutlu’da, Sakarya’da sebzelere zarar verdi. Aşırı kar yağışı, Bilecik ile Eskişehir Mihalıççık, Tepebaşı ve Sarıcakaya’da seralara ve kışlık sebzelerde zarara yol açtı. Manisa ve Aydın’da besi çiftlikleri zarar gördü. Manisa ve Sakarya’da, nehir taşması, kar yağışı yüzünden çatı çökmesi gibi nedenlerle yüzbinlerce kanatlı telef oldu.

 

13 Mayıs 2014 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan Bakanlar Kurulu kararıyla 23 Ağustos 2013-31 Aralık 2014 tarihleri arasında meydana gelen afetlerden zarar gören çiftçilerimizin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerinden kullandıkları düşük faizli kredi borçları, yüzde 3 faizle bir yıl süreyle ertelenmişti. Doğal afetler devam ediyor. 31 Aralık’tan sonraki doğal afetlerden zarar gören çiftçilerimizin kredi borçları da ertelenmelidir.”