Batı Karadeniz Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu, Erdemir Liman Müdürü, Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası Yönetimini ziyaret etti, Zonguldak ve Ereğli limanlarının son durumunu değerlendirdi.

 

Erdem:  Zonguldak limanını ro-ro açısından daha iyi çalışması noktasında görüş alışverişine geldik. Burada Erdemir’in tren ferisi ile taşıdığı atıl kapasitedeki limanı var onun canlandırılması Zonguldak ekonomisinin denizcilik bakımından daha iyi yerlere gelmesi için başkanın yardımını istemeye geldik.

 

Demir: Bizde Zonguldak ve Ereğli limanlarının rantabıl çalışmasını istiyoruz. Zonguldak limanında problemlerimiz de var. Belki de Türkiye’de ve dünyada 24 saat çalışmayan ilk liman Zonguldak limanıdır. Burada bir çalışma yaptık bunu da paylaşacağız. Zonguldak limanı ve Ereğli limanı çok iyi bir şekilde çalıştırılmasını biz de arzu ediyoruz.

 

 

Batı Karadeniz Deniz Ticaret Odası Başkanı İrfan Erdem, Meclis Başkanı Hasan Likoğlu, Yönetim Kurulu üyeleri ile Erdemir Liman Müdürü Haluk Şen , Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odasını ziyaret etti. Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Salih Demir ve Yönetim Kurulu üyelerinin karşıladığı Erdem ve beraberindeki heyet il gündeminde yer alan gelişmeleri değerlendirdi.

 

TREN FERİSİ ATIL VAZİYETTE

Basına açık yapılan toplantının ilk bölümünde konuşan Batı Karadeniz Deniz Ticaret Odası Başkanı İrfan Erdem, “Ereğli ve Zonguldak limanlarının aktivitesini arttırmak ve ekonominin daha üstlere çıkarılmasını değerlendiriyoruz. Bundan önce giden Valimiz tozlu malzemeleri Zonguldak limanında elleçleme yapılmayacağına dönük aldığı karar vardı bu kararı da görüşmeye geldik. Zonguldak limanını ro-ro açısından daha iyi çalışması noktasında görüş alışverişine geldik. Burada Erdemir’in tren ferisi ile taşıdığı atıl kapasitedeki limanı var onun canlandırılması Zonguldak ekonomisinin denizcilik bakımından daha iyi yerlere gelmesi için başkanın yardımını istemeye geldik. Başkanla zaten sürekli görüşüyoruz. Narenciyenin Zonguldak ve Ereğli’de yapılması konusunda Ereğli’de bir kaç gemi yapılması konusunda bilgilendirmek amacıyla geldik. Birlikte koordine edeceğimiz çalışmalar var” dedi.

 

ÇALIŞMAYAN TEK LİMAN ZONGULDAK

Ziyaretten duyduğu memnuniyeti ifade eden Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Salih Demir, “Bizde Zonguldak ve Ereğli limanlarının rantabıl çalışmasını istiyoruz. Zonguldak limanında problemlerimiz de var. Belki de Türkiye’de ve dünyada 24 saat çalışmayan ilk liman Zonguldak limanıdır. Burada bir çalışma yaptık bunu da paylaşacağız. Zonguldak limanı ve Ereğli limanı çok iyi bir şekilde çalıştırılmasını biz de arzu ediyoruz. Sizin bilginiz bizden daha fazla, tecrübeniz de aynı. Yıllardır bu işin içerisindesiniz” görüşlerine yerdi.

 

KARADENİZ’E FİLYOS KAZANDIRILACAK

Bir gazetecinin, “Köksal Toptan’ın Alaplı ve Ereğli’ye liman yapmak istiyoruz Filyos projesi olduğu için Ulaştırma Bakanlığı gerekli izinleri vermedi” sözlerini nasıl değerlendiriyorsunuz?” sorusuna Erdem şu sözlerle yanıt verdi:

“Köksal Bey’in görüşleri doğru. Yalnız şunu da bilinmesi gerekir Türkiye Cumhuriyeti devletinin ulusal denizcilik politikası var. Ege Denizinde Çandarlı limanı Karadeniz’de de Filyos limanı bu hükümetin olmazsa olmazlarından bir tanesi. Hükümet, İzmir Çandarlı’ya dünyanı en büyük limanlarından bir tanesini yapıyor. Filyos projesini de Karadeniz’e uygulayarak Karadeniz’e kıyıdaş devletlerin çalışabileceği bir kompleks haline getirmek istiyor. Filyos projesi devlet tarafından çok önemseniyor. Filyos projesini rahatsız edecek yeni bir liman yapımına da sıcak bakmıyor. Hükümetimiz Filyos’u Karadeniz’deharekete geçirmek istiyor”

Toplantı daha sonra basına kapalı olarak devam etti.