Kurtuluş Savaşının 30 Ağustos Meydan Muharebesi zaferi yıldönümü etkinlikleri içinde yer alan, Zafer Haftası Uluslararası 14. Ağrı Dağı tırmanışı 30 Ağustos 2013 tarihinde zirve tırmanışı gerçekleştirildi.

 

Otuzu yabancı toplam 140 dağcının katıldığı bu yılki tırmanışa maden işçilerini ve Genel Maden İşçileri Sendikasını  (GMİS) temsilen doğa sporcusu maden işçisi Salih Tokmak ve emekli madenci doğa sporcusu Ahmet Tevfik Avcıdan oluşan 2 kişilik ekip de yer aldı. Çalışma yaşamına Türkiye Taşkömürü (TTK) çırak kursunda başlayan doğa sporcusu İsmail Tokmak, daha önce 2 kez Ağrı Dağı zirvesine tırmanmıştı. Bu yılki tırmanışa emekli madenci Ahmet Tevfik Avcı ile birlikte katılan Tokmak, 3 tırmanışını maden işçisi ve GMİS adına gerçekleştirdi. 28 Ağustos 2013 tarihinde Ağrı dağı eteğinde bulunan Doğu Beyazıt’ta bir araya gelen140 kişilik ekip, önce 2200 metreye araçlarla çıktılar.

 

5 SAATLİK TIRMANIŞ YAPILDI

2200 metrede, Şapel denen eğitimli dağcı katırları ile tırmanışa devam eden dağcılar 5 saatlik bir tırmanıştan sonra 3200 metreye ulaştılar. 3200 metreye kamp çadırlarını kuran ekip geceyi kampta geçirdikten sonra tırmanışın ikinci günü olan 29 Ağustos 2013 tarihinde sabah 8’de ikinci gün tırmanışına başladılar. 4.5 saatlik bir tırmanıştan sonra 4200 metreye kurulan ikinci kampa ulaştılar. Gündüz kar erimesi nedeniyle tehlikeli olan tırmanışa gece devam edilmesine karar verildi.

 

ZİRVEYE ULAŞTILAR

12 saatlik bir molanın ardından gece 03’te tırmanışa başlayan ekip buzullarla kaplı olan 4800 metreye ulaştı. Burada buz tırmanışı için gerekli ekipman değişikliğini yapan ekip 6 saatlik zorlu buzul tırmanışından sonra 30 Ağustos 2013 tarihinde sabah saat 9 da 5167 metrelik zirveye ulaştılar. Zirvede ekip arkadaşlarına kısa bir konuşma yapan Tokmak; “arkadaşlar biz buraya yeryüzünden eksi 630 metre derinlikten buraya tırmandık. Yani sizden 630 metre daha tırmanmış durumdayız. Bizim çalıştığımız eksi 630 metreden yaptığımız bu zirvenin toplam tırmanışı 5797 metre olmuş oluyor. Ülkesine bir kürek fazla kömür üretmek için hayatlarını hiçe sayan ve bu uğurda, meydana gelen grizularda, göçüklerde hayatlarını kaybeden maden işçileri ve onların örgütlü kuruluşu Genel Maden İşçileri Sendikası adına Zonguldak’tan getirmiş olduğumuz flamamızı ve bayrağımızı şehit madencilerimizi bir kez daha saygıyla anarak buraya dikiyorum” dedi.

 

Tokmak tarafından Ağrı Dağı zirvesine Türk Bayrağı,  maden işçisi ve sendikası GMİS’in flamasının dikilmesinin ardından zirve inişi gerçekleştirildi.