İlk tören Atatürk Anıtı önünde gerçekleştirildi. Ereğli İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü çelenginin Milli Eğitim Müdürü Mehmet Naci Kılıç tarafından Atatürk Anıtına konulmasının ardından saygı duruşu ve İstiklal Marşı okundu. Öğrencilerin halk oyunları gösterilerinin ardından ilk tören sona erdi. İkinci tören ise Ereğli Spor Salonunda gerçekleştirildi. Ereğli İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Naci Kılıç yaptığı konuşmasında, Ülkenin demokratik, laik, sosyal bir hukuk devleti olarak, kurum ve kurallarıyla işleyen bir demokrasi düzenine, güçlü bir ekonomiye ve Yurtta sulh, cihanda sulh ilkesi temelinde aktif bir dış politikaya sahip olmasının milletin en önemli kazanımı olduğunu söyledi.

Kılıç konuşmasında şunları söyledi: Ülkemizde hakikî hürriyet ve adalet anlayışının tesis edilmesi, yüksek ve emniyetli bir idare şeklinin kurulabilmesi ancak halk iradesiyle mümkündür. Aksi takdirde anarşi ve terörün çimlenip gelişmesi kaçınılmazdır. Dolayısıyla ideal idare şekli ve insan şerefine en uygun olan Cumhuriyet yönetiminde halkın söz sahibi olması kaçınılmazdır. Ulusal Egemenlik, insanı yükselten değerlerle insanın yükselmesine zemin hazırlar; sonra da onu, yüksek ahlâkı ve uyanık vicdanıyla baş başa bırakır. Bundan böyle artık her fert, evinde ve işinde bir irade insanı olarak hep iyiyi ve fazileti düşünür ve yüksek insânî değerleri takip eder. Bu itibarladır ki, halkın iradesine sahip çıkanlar, bir taraftan fertlere geniş hak ve hürriyetler tanırken, diğer taraftan da, onları ahlâk, fazilet, düşünce ve irade insanı olmaya yükseltmelidirler. Güçlü bir demokrasinin gelişmesi de buna bağlıdır. Kişinin hak ve özgürlükleri ancak bu sistem içinde güvencede olabilir. Bundan dolayıdır ki, Ulu Önder, ülkemizin en önemli kazanımlarından olan Ulusal Egemenliğimizi geleceğimizin teminatı olan çocuklarımıza armağan etmiş ve bu sadece ülkemiz çocuklarıyla sınırlandırılmamış, dünya barışı adına tüm dünya çocuklarıyla kutlanan dünyada başka eşi benzeri olmayan önemli bir gün haline gelmiştir. Sevginin, kardeşliğin, hoşgörünün ve barışın hakim olduğu bir dünyada el ele yaşamak ümidiyle; Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramımızı Kutluyor, başta Büyük önder Atatürk olmak üzere canlarını bu uğurda feda eden şehitlerimizi rahmetle, gazilerimizi minnet ve şükranla anıyorum

Ereğli Kaymakamı İbrahim Çay, Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, Karadeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Deniz Kıdemli Albay Yalçın Enç, protokol üyeleri, eğitimciler, öğrenciler ve velilerin katılımı ile Ereğli Spor Salonunda gerçekleştirilen törenlerde çeşitli okulların öğrencileri tarafından gösteriler sunuldu.