Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) tarafından Türk Tarih Kurumu’nun destekleri ile düzenlenen Uluslararası Türklerde Tarih Bilinci ve Tarih Yazıcılığı Sempozyumu Prof. Dr. Arif Amirov Salonunda gerçekleştirildi.

Zonguldak Vali Yardımcısı Ahmet Mailoğlu, Zonguldak Belediye Başkan Yardımcısı Erol Yılmaz, Rektör Vekili Prof. Dr. M. Halûk Güven’in de  katıldığı Sempozyumun açılış konuşmasını Sempozyum Düzenleme Kurulu başkanlığı görevini yürüten BEÜ Karadeniz Stratejik Araştırmalar Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Nurettin Hatunoğlu yaptı. Hatunoğlu konuşmasında bu sempozyumun birçok önemli tarihçiyi bir araya toplayan bir organizasyon olduğunu belirterek emeği geçenlere ve tüm katılımcılara teşekkür etti.

Sempozyum ile ilgili olarak BEÜ’den şu açıklama yapıldı:

Hatunoğlu’nun ardından bir konuşma yapan BEÜ Rektör Vekili Prof. Dr. M. Halûk Güven ise şunları söyledi: “Türklerin Çin Seddinden Adriyatik Denizine, Viyana kapılarına kadar uzanan coğrafyada ve yüzyıllardır devam eden serüvenlerinin, Ulu Önder Atatürk tarafından Türkiye Cumhuriyetinin kurulması ve Sovyetlerin çökmesiyle çok daha rahat iletişim kurduğumuz akraba Türki Cumhuriyetlerinin katılmasıyla devam eden tarihi, dünya tarihinde önemli bir yer tutmaktadır. Türk Tarihinin doğru yazılması ve anlaşılması ise özellikle bugünkü konjonktürde büyük önem arz etmektedir. Dünyanın en sorunlu bölgeleri sayılan Balkanlar, Ortadoğu, Kafkasları ve Türkistan’ı anlamak için Türk Tarihini doğru bilmek gerekir. Burada da tarihçilere büyük görev düşüyor. Moda deyimle “data-mining” yani veri madenciliği, artan ve kirlenen bilgiden, doğru ve kullanılabilen bilgiyi çıkarmayı kastetmektedir. Tarihçilerimizden “data-mining” yaparak tahrif edilen ve uydurulan bilgilerden arındırılmış gerçekleri ortaya koyan araştırmalar bekliyoruz.”

Vali Yardımcısı Ahmet Mailoğlu ise konuşmasında Orhun yazıtlarının önemine dikkat çekerek, Türk tarihine ışık tutan en önemli belgelerin bu yazıtlar olduğunu ifade etti. Mailoğlu, tarih bilincini arttırmak için tarihçilere düşen görevin önemini de vurgulayarak Sempozyumun Bülent Ecevit Üniversitesi tarafından düzenlenmesinin Zonguldak için büyük bir kazanım olduğunu belirtti.

Konuşmaların ardından yapılan Sempozyumun ilk oturumuna Prof. Dr. Tuncer Baykara, Prof. Dr. Bayram Kodaman, Prof. Dr. Kahraman Recebov, Prof. Dr. Salim Çöhçe konuşmacı olarak katıldılar. Üç gün sürecek olan sempozyumda tarih bilinci ve tarih yazıcılığı konularında önemli oturumlar gerçekleştirilecek.