Alaplı’da 10 yıl önce Avrupa Birliği Destekli Organik Tarım Kursu doğrultusunda fındığa alternatif olarak başlayan organik kivi yetiştiriciliği kapsamında 95 dönüm alanda yılda 150 ton üretim yapılıyor.    

 

Fındıkta verimin düşük olduğu yıllarda üreticiyi destekleyici ürün özelliği gösteren kivinin Karadeniz'de yaygınlaştırmasını yönelik verilen desteklerden faydalanan Alaplılı üreticilerin organik ürünleri yoğun talep görüyor. İlçede 20 çiftinin 95 dönüm arazide yetiştirdiği organik kivilerin üretiminin arttırılmasına yönelik Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından çiftçilere destekler veriliyor.

Kivi yetiştiricisi Recep Çimen, yaptığı açıklamada, Karadeniz bölgesinde fındıkta verimin düşük olduğu yıllarda üreticiyi desteklemek amacıyla düzenlenen tarım kurslarına katılarak kivi yetiştiriciliğine başladığını söyledi. İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nün desteğiyle bahçesini 65 adet kivi ağacı diktiğini ifade eden Çimen, şunları kaydetti: ''Kivi yetiştiriciliğe 10 yıl önce arkadaşlarımın tavsiyesi üzerine Zonguldak'ta düzenlenen Avrupa Birliği Destekli Organik Tarım Kursunu giderek başladım. Daha sonraki yıllarda meyve üretiminin desteklenmesiyle birlikte ilgili müdürlüğe müracaat ettim. Müracaatın ardından evimin önündeki 1, 5 dönümlük bahçeme 65 adet kivi ağacı diktim. Damla suluma sistemiyle birlikte ağaçları büyüterek yılda 3 ton kivi toplamaya başladım. Yetiştirdiğim organik kivilere talep çok fazla, yılda topladığım 3 ton kivi oranının arttırmaya çalışıyorum. Özellikle manavlardan büyük oranda sipariş alıyorum. İlçemizde her geçen gün üretici sayısı ve kivi üretimi artıyor. Bu da önemli bir ekonomik girdi sağlıyor.''

 

150 TON KİVİ YETİŞTİRİLİYOR

Alaplı Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Rafet Yılmaz da ilçede kivi üretiminin 10 yılda yaygınlaştığını, üreticilere gerekli desteği verdiklerini belirtti. İlçede kivi üretiminin her geçen gün arttığına işaret eden Yılmaz, ''Yaklaşık 95 dekar alanda kivi yetiştiriciliği yapıyor. Çiftçilerimiz yılda 150 ton civarında kivi topluyor. Bu oranın artması için çalışıyoruz. Karadeniz'de kivi yetiştiriciliği her geçen gün yaygınlaşıyor'' diye konuştu. 
 

(Haber Cem Sürmeneli)