Zonguldak'ta Türk Dili ve Edebiyatı öğretmeni olarak görev yapan ortopedik engelli Nurcan Cevahir, öğrencileriyle sahip olduğu güzel ilişkiler sayesinde engelliliğin zorluklarının üstesinden geliyor

- Öğretmen Nurcan Cevahir:
- "Bence hiçbir şekilde insan hedefinden, ideallerinden vazgeçmemeli. En önemli şey sabretmek. Çünkü herkes azmedemiyor. Sadece sabretmek ve idealine gerçekten kavuşabilmek önemli."

 

Zonguldak'ta yaşayan ortopedik engelli Nurcan Cevahir, mesleğinde öğrencileriyle kurduğu güzel ilişkisi ve gösterdiği azimle engelli öğretmen adaylarına örnek oluyor. 

Cevahir, İstanbul Kültür Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünden 2007'de mezun olmasının ardından 2008-2009 eğitim öğretim yıllarında ücretli öğretmenlik yaparak eğitim hayatından uzak kalmamaya çalıştı.

 

10 AYDIR ÖĞRETMEN

2014'te girdiği Engelli Kamu Personel Seçme Sınavından atanması için gerekli puanı alan engelli öğretmen, geçen yıl Zonguldak Anadolu Kız İmam Hatip Lisesinde göreve başlayarak öğrencilerle buluşmanın mutluluğunu yaşadı. Cevahir, yaptığı açıklamada, Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni olarak Zonguldak Anadolu Kız İmam Hatip Lisesinde yaklaşık 10 aydır öğretmenlik yaptığını söyledi.  Üniversiteden mezun olduktan sonra ücretli öğretmenlik yaptığını anlatan Cevahir, "Mesleğimi yapmak, tecrübe kazanmak adına ücretli öğretmenlik yaptım. Sonra atamam yapılması için müracaat ettim ancak olmadı. Ben de bunun ardından çeşitli işlerde çalıştım. Mesleğimden de vazgeçemedim. Uğraşmak istedim. Herkesin bir azmi vardır. Benimki sabırlı olan bir azimdi." diye konuştu. 

 

EĞİTİME ENGEL DEĞİL...

Nurcan Cevahir, bu süreçte formasyon eğitimi aldığını daha sonra da Engelli Kamu Personel Seçme Sınavına girdiğini belirterek, şunları kaydetti: "Aldığım puanla tekrar öğretmen olarak atanmak için müracaat ettim. Sonunda hayallerim gerçekleşti ve atandım. Çok mutlu oldum. Çevrem öğretmen olmamı çok iyi karşıladı. Benim engelim onların eğitimine engel değil. Aksine daha büyük bir enerjiyle birbirimize bağlandık. Özel hayatımda da mesleki hayatımda da hiçbir şeyi kendime engel görmediğim için hayat ve mesleğim bana engel değil."

 

"SABRETMEK ÖNEMLİ"

Öğrencileriyle birbirlerine sımsıkı bağlandıklarını anlatan Cevahir, "Ben Kız İmam Hatip Okulundayım. Bir kadın olarak hepimizin daha güçlü olduğunu ve onlara bir öğretmen olarak da aktarmamız gerekiyor. Bence hiçbir şekilde insan hedefinden, ideallerinden vazgeçmemeli. En önemli şey sabretmek. Çünkü herkes azmedemiyor. Sadece sabretmek ve idealine gerçekten kavuşabilmek önemli." diye konuştu. 


"Engelimi yürürken bile hissetmiyorum." diyen Nurcan Cevahir, "Herhalde önce insan kendinde psikolojik olarak halletmeli bu meseleyi. Çünkü ben hiçbir şeyi kendime engel görmedim. Evet, benim ortopedik engelim var. Ama bu benim hiçbir şeyime engel değil. Ne yetişeceğim yere ne de anlattığım derse." ifadesini kullandı. 


(Anadolu Ajansı)