Alevi Kültür Dernekleri Ereğli Şube Başkanı Dursun Ali Kansu, “Kerbela Olayı'nın yıl dönümü olan 10 Muharrem, Alevi Bektaşiler için acı ve önemli bir gündür” dedi.

 

Alevi Kültür Dernekleri Ereğli Şubesi'nde Muharrem ayı nedeniyle Alevi-bektaşi vatandaşlar toplu halde oruç açma ve Cem töreni gerçekleştirildi. Kdz.Ereğli’de yaşayan çok sayıda ki Alevi-Bektaşi vatandaş, dernek binasında topluca oruçlarını açtıktan sonra birlikte ibadetlerini gerçekleştirdiler. Alevi Kültür Dernekleri Ereğli Şube Başkanı Dursun Ali Kansu yaptığı açıklamada 10 Muharrem gününün İslam ve peygamberler tarihinde önemli olayların yaşandığı bir gün olduğunu belirterek şunları söyledi:

“Bugün kamuoyunun da bildiği gibi 1333 yıl önce yaşanmış Kerbela Olayı'nın matem günüdür. Yani kamuoyunda bilinen 10 Muharrem'dir. İslam tarihinde, Peygamberimiz zamanında, İslam’ı dağıtmak için Ebu Sufyan tarafından bir karşı çıkış olmuştur. Ebu Sufyan kılıçla alt edemeyeceği peygamberi bizi yenebilmek ve İslamiyet’i dağıtabilmek amacıyla İslam’a dahil olmuş ve İslamiyet’i kabul etmiştir. Niyet, art niyet olunca yetiştirdiği evladı Muaviye de yolundan giderek Hazreti Ali'yi katletmiştir. Ebu Sufyan'ın torunu Yezit'de daha sonra Hazreti Hüseyin'in hilafetine karşı çıkmış ve kendisine biat etmesini istemiştir. Hazreti Hüseyin ise halkının talebi üzerine gerçek halife kendisi olduğunu ve böyle bir şeyi kabul etmeyeceğini söylemiştir. Burada Hazreti Hüseyin'in temel yaklaşımı da karşıt gruplar tarafından İslamiyet’in yanlış öğretilip, yönlendirildiğidir. O günün koşullarında hilafetten vazgeçmesi için bir çok teklifler sunulmuştur. Yezit kendisine valilik, servet ve benzeri tekliflerde bulunmuş, fakat Hazreti Hüseyin Hiçbir rüşveti kabul etmeyerek dik duruşundan taviz vermemiştir. Bu tavrıyla bunca yıl geçmesine rağmen bizlere çok güzel bir miras bırakmıştır. Karşı güce gücünün yetmeyeceğini bilmesine ve kellesini kestirme pahasına rağmen direnmiş ve şahadete ermiştir. Taraftarlarıyla birlikte Kerbela çöllerinde hunharca katledilmiştir” dedi.

 

“MUHARREM YASTIR”

10 Muharrem'in hem Aşure Günü, hem de diğer peygamberlerin yaşadığı önemli olaylara tekabül eden bir gün olduğunu dile getiren Kansu; “Bunların içerisinde acı gün olan sadece Kerbela Olayı'dır. Hz. Musa'nın Firavun'dan kurtulması, Nuh'un Gemisi'nin tufandan kurtulması gibi güzel olaylar da 10 Muharrem'e tekabül eder. Bu güne denk gelen olaylardan sadece Kerbela Vakası acı bir olaydır. Bizler de Alevi dünyası olarak, Alevi Bektaşiler olarak bu günü çok önemseriz. Özellikle Muharrem Ayı bizim için yas ve matem ayıdır. Yas tutulur. Canlı öldürme ihtimaline karşı, et, tavuk, yumurta gibi yiyeceklerden uzak durulur. Özel zevklerden kaçınılır. Daha masum bir yaşam tercih edilir. Yani yasa uyulur.  10 Muharrem'de bu ay içerisinde Kerbela Olayı'nın anımsandığı Aşure Günü'dür. Bu gün vesilesiyse Kerbela Olayı'nın tüm insanlığa, İslam dünyasına ders olmasını dileriz. Bir daha böyle acılar yaşanmasın. Biz de bu gün bu vesileyle birlikte oruç açma etkinliği düzenledik. Muharrem ayı dolayısıyla yas ve oruç tutanların yası ve orucu kabul olsun” dedi.

 

 

KATILIM YÜKSEKTİ

Kansu, açıklamasının sonunda 30 Kasım günü Sevgi Dostluk Barış Düğün Salonu'nda ayrıca Aşure dağıtım programı düzenleyeceklerini, bu gün sadece oruç açma etkinliği gerçekleştirdiklerini dile getirdi.  Kansu'nun açıklamasından sonra etkinliğe düzenlenen Cem Töreni ile devam edildi.  Alevi vatandaşların iftarına dernek eski başkanlarından Genel Merkez Üyesi Ali Arıkan, Gümeli Eski Belediye Başkanı Şefik Ünal, Alevi dedesi Dedekargınoğlu, İşadamı İsmet Yılmaz, Ereğli Belediyesi İtfaiye Müdürü Muhammet Ali Ateş, Kavaklık Mahalle Muhtarı Nazif Kaplan, dernek yönetimi ve çok sayıda Alevi vatandaş katıldı.