ÖZŞAMLI’NIN GRUBU SANATSEVERLERLE BULUŞTU

Kdz. Ereğli Atatürk Kültür Merkezi’nin Osman Zeki Oral Sergi salonunda Nilgün Özşamlı Atölyesi’nin Sergisi açıldı. 4 Ekim 2013 Cuma günü saat 18.00’de gerçekleşen açılış töreniyle sanatseverlerle buluşan Nilgün Özşamlı Atölye Grubundan 10 ressamın 70 tablosu sergilendi. Açılış törenine katılan Belediye Başkanı Halil Posbıyık, ressamları kutlayarak sanata verdikleri desteği sürdürmeye devam edeceklerini belirtti.

Nesrin Yanmaz, Eray Yazkurt, Gülay Doğancıoğlu, Sevgi Akat, Sevinç Timurcan, Halit Erol, Binnur Heper, Makbule Özerdem, Yasemin Kılıç ve Hamiyet Çep’in sergilenen eserlerini 11 Ekim tarihine kadar izleyebilirsiniz.

SANAT GÖRÜŞÜMÜZ               

Sanata bakış açılarını Zehra İpşiroğlu’nun  “Adam Sanat Dergisi”nde yayımlanan görüşleri ile aynen özdeşleştiklerini ifade eden Nilgün Özşamlı, “Sayın İpşiroğlu’nin düşüncelerine ekleyecek bir şey yok” dedi.

Zehra İpşiroğlu’nun Adam Sanat Dergisi’nde ‘sanata bakış’ konusundaki görüşleri şöyle:

“Günümüz sanatının belki de en belirleyici yanı hiçbir kısıtlamaya ve kategorileştirmeye gelmemesidir

Birbiriyle kaynaşan,çeşitli,sanatlar,kültürler ,söylemler,türler ve biçimler yepyeni , oluşumlara yol açıyor.

Yüzyıllar boyu dar bir öykünmecilik anlayışı içinde yaşadığımız gerçeğe olabildiğince benzer bir dünya yaratmaya     çalışan sanatın,21.yy da köktenci dönüşümü,sanatçıya o zamana dek görülmemiş bir özgürlük tanıdı.

Yaşama gönderme yapan ama ona hiç benzemeyen bir yaratıcılıktır burada söz konusu olan.

Sanat yoluyla yeni bir insan,yeni bir dünya yaratılacaktı,

Ancak  yüzyılı belirleyen büyük savaşlar, soykırımlar, sarsıntılar, emperyalizmin baş döndürücü bir hızla yükselişi, medyanın insanların görme algılama biçimlerini yoğun bir şekilde etkileyerek insanların giderek duyarsızlaştırılması, tüm ütopyaların yıkılmasına yol açmıştır     .

21.yy  başında inanç, umut, coşku, iyimserlik zamanla yerini bir umutsuzluğa bıkkınlığa ve bunalıma bıraktı.

21. yy sanatı insanlığa yön veren işlevini yitirdi. Sanatçı                                                                 

alımlayanı yönlendiren, ona kendi düşüncelerini dayatan  ya da birşeyler öğretmeyi amaçlayan baskın konumda değil artık.

Bu nedenle bugünün sanatı tiyatrodan,müziğe, resimden yazıya alımlıda  çok seslilik, çok anlamlılık, çoğulcu okuma özellikli önem kazanıyor.

Sanat yapıtları izleyenle yeniden yapılanan interaktif bir kimliğe sahip,            

Tüm sınırları zorlayan ve koşullanmışlıkları aşma eğilimi  ‘Yaşam malzemesini alışılmışın dışında bir bakış açısıyla yoğurma’  günümüz sanatının amacı oluyor.”