8 Kasım Uzun Mehmet'i Anma ve Dünya Kömür Günü'nde Kestaneci'de yapılan törenlerde bir pankart dikkat çekti. Kestaneci Muhtarlığı tarafından asıldığı öğrenilen ve "Uzun Mehmet Gururumuz Yaşatmak İstiyoruz" yazılı pankarttaki ince sitemi Muhtar Ahmet Özer'e sorduk.



TARİHSEL ÇARPITMA

Ahmet Özer, son dönemlerde bazı çevreler tarafından söylentiler şeklinde  "Uzun Mehmet Kömürü Bulmamıştır" söylentileri yayıldığını, kömürün bulunuşu ile ilgili tarihin çarpıtılmaya  çalışıldığına vurgu yaptı. Söylentileri yayanların dedikodu şeklindeki konuştuğunu ve açıkça ortaya da çıkamadığını belirten Muhtar Özer, pankarttaki sitemin hem bu konuda hem de anıt yapımıyla ilgili  duyarsızlığa tepki olduğunu dile getirirken şöyle dedi:

ARAŞTIRMALAR YAPILDI

"Yaklaşık 2 senedir Uzun Mehmet hurafe diye söylemlere şahit olduk. Bunun ile ilgili araştırmalar yaptık. Tapu kayıtlarından nüfus kayıtlarına kadar araştırmalar yaptık. Bu tür konuşmaların önüne geçmek ve Uzun Mehmet'imize sahip çıkabilmemiz için harekete geçtik. Uzun Mehmet'e sahip çıkılmasını istiyoruz"

Mevcut Uzunmehmet Anıtı'nın O'na yakışır  bir alana dönüştürülme sürecine ilişkin başlatılan çalışmaların yavaş ilerlediğini ve daha çok gayret gösterilmesini ifade eden Özer şunları söyledi:

SÜREÇ YAVAŞ İLERLİYOR

"Uzunmehmet anıtının bulunduğu alanda kamulaştırılmış hisselerde var, köylünün müşterek arazileri de var. Tespitleri yapıldı ancak yasal prosedür işlemleri çok. Tüm parsellerin kamulaştırılarak kamuya yararlı bir hale getirilmesini istedik ve başarılı olamadık. Göze hitap edecek müze olacak değişik etkinliklerin de yapılabileceği bir proje önerildi, süreç yavaş ilerliyor. Bunu aşmak için de Kaymakamımız ve Ereğli Belediye Başkanımız ile çalışacağız."

Muhtar Özer ayrıca Uzunmehmet'in taş kömürünü bularak ilk ateşe attığı Neyrendere mevkisindeki Köseağzı Değirmeni çevresinin de turizme kazandırılması gerektiğini belirtti.



BALAMİR: BOYNUMUZUN BORCUDUR

Amelebirliği Biriktirme ve Yardımlaşma Sandığı Başkanı Osman Balamir de taşkömürünün bulunuşu ile ülke ekonomisinde yeni bir dönem açıldığını ve Uzun Mehmet'i bir kez daha saygı ve şükranla andıklarını açıkladı,

Balamir sözlerine şöyle devam etti:

 "Taşkömürü çok önemli ve değerli. Özellikle de demir çelik endüstrisinde taşkömürünün yerinin doldurulması mümkün değil çünkü demiri başka şekilde eritmeniz mümkün değil. Kok olma özelliğine sahip bir kömürdür. Bu değeri bize kazandıran değerli insanı yaşatmak ve o insanı sırtımızda taşımak bizlerin boynunun borcudur. 2016 Yılında Polonya'ya gideceğiz. Orada bir kömür parkı var orada bir model seçebilirsek o modeli buraya oturtmaya çalışırız. Bu konuda da bir çalışma yapacağız. İnşallah buraya öyle bir anıt da kazandırırız."

Haber: Eyüp Bektaş