“Dünyada paranın geçmediği kaç ülke, yer veya ürün vardır?” diye sorsak ne yanıt verirsiniz ki? Alaplı’da bir değirmende para geçmiyor. İşte bu değirmen ile ilgili Sem Sürmeneli’nin yaptığı özel haber:

Alaplı’da 150 yıllık değirmende, müşterilerden para yerine öğütülen üründen "hak alma" geleneği sürdürülüyor.

İsafakılı köyünde 150 yıl önce kurulan ve kanal yardımıyla getirilen suyla dönen değirmende, köylüler mısır ve buğdaylarını öğütüyor. Değirmenciye para yerine hak veren köylüler, geleneği devam ettirmenin mutluluğunu yaşıyor.



Dedesinden kalan değirmeni çalıştıran Servet Ergün (63), AA muhabirine yaptığı açıklamada, asırlık hak alma geleneğinin köylerinde sürdürüldüğünü söyledi.

"Alaplı'nın en eski su değirmeninin taşı yaklaşık 150 yıldır dönmeye devam ediyor." diyen Ergün, şöyle konuştu:

"Dedemden miras kalan değirmeni çalıştırmak, insanların işini görmek beni çok mutlu ediyor. Alaplı Çayı'ndan kanallar yardımıyla alınan suyla değirmen taşını döndürerek mısır, buğday ve çeşitli ürünler öğütüyoruz. Bu değirmende para geçmez. Yüzyıllardır gelen bir geleneğimizdir. Para yerine hak alırız. Köylüler öğütmek için getirdikleri ürünlerden değirmenciye para yerine ürünlerinden verirler. Asırlık geleneği sürdürmekten dolayı çok mutluyum."



Köylülerin gönüllülük esasına göre hak verdiğini anlatan Ergün, ortalama 50 kilogram ürünün 3-5 kilosunu hak aldığını dile getirdi.

Ergün, kendisinden sonra geleneği çocuklarının sürdüreceğini kaydetti.

Değirmene mısır öğütmeye gelen İsmail Korkut da "Yüzyıllardır devam eden hak alma geleneğine sahip çıkmasından dolayı değirmenciye teşekkür ediyorum." dedi.




(Haber: Cem Sürmeneli)