Alaplı Ziraat Odası Başkanı Şeref Türkoğlu, İlçe genelinde 5 bin civa-rında tarım makinesi (pat-pat) bulunduğunu bunlardan sadece 200 tanesinin odada plaka kaydı oldu-ğunu söyledi.
Türkoğlu, yaptığı açıklamada, son günlerde Zonguldak genelinde pat-pat kazalarından dolayı ölümlerin meydana geldiğini söyledi. Pat-pat’ların bir an önce tescilli hale getirilmesi gerektiğini ifade eden Türkoğlu, şunları söyledi;
“Türkiye’de ilk defa halk dilinde pat-pat diye adlandırılan Motorlu çapa makineleri Alaplı’da yayınlaşmaya başladı. Pat-patlar köylerde çiftiler için çok yararlı ve tarım makineleridir. Eskiden çift sürmek için öküzler beslenirdi. Senede 1-2 ay çalışır.10 ay hazır yerdi. Teknoloji geliştikçe pat-pat tarım aracı çıktı. Çiftçilerimiz için büyük kolaylık oldu. Ancak bu araçlarının sevk ve idaresinde düzensizlik vardır. İlçemizde bu gün 5 bin yakın tarım makinesi (pat-pat) bulunmakta bu makinelerden sadece 200 tanesi odamızda kayıtlı plakalı tescillidir. Odamız tarafından bu araçların tescili 2918 sayılı trafik kanununa göre yapılmaktadır. Tescil esnasında fatura istenmekte ve ışıklandırma şartı konulmaktadır. Bu gün karayolunda seyir halindeki birçok pat-patada ışıklandırma yoktur. Tescil esnasında römorkun arkasına insan alınmaması yönünde çiftçilerimizi sürekli uyarılarda bulunuyoruz. Bu araçların trafikte işleyiş şekline bir an önce düzenleme yapılması ve yaklaşık 4800 civarındaki pat-pat’ın plaka tescili yapılması gerekmektedir. Tescil yapılmayan her pat-pat vergi kaybına da neden olmaktadır.”