BEÜ İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ali Arslan, Prof. Dr. Arif Amirov Konferans Salonu’ndaki panelin açılış konuşmasında, ilk nesillerden itibaren sahabe hakkında farklı sözler söylendiğini belirtti.

Resulullah’ın hadislerini, sünnetlerini günümüze taşıyan ashabı iyi tanımak gerektiğini vurgulayan Arslan, şöyle konuştu:

"Sahip olduğumuz bütün güzel değerlerini İslam'ın ilk nesli olan sahabeye borçluyuz. Sahabeler, Kuran’ı ve sünneti geçmişten alıp bir sonraki nesle aktaran fedakar bir nesildir. Allah ve Resulü’nün sevgisine mazhar olmuş müstesna bir nesil sahabe nesli, Kuran’ın indirilişinin canlı şahitleri, inen ayetlerin muhatapları ve nüzul sebebine vakıf olan kişilerdir. Onlar, Hz. Peygamber ile daha sonraki ümmet arasında köprü olan bir nesildir. Onlar, Allah’ın kitabını koruma ve yayma görevini yerine getirmeyle görevli bir nesildir. Onları günümüzde daha fazla tanımaya anlamaya ihtiyacımız var.”

Açılış konuşmasının ardından Bartın Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Erdoğan Köycü "Sahabe’nin Adaleti ve Zabtı", Karabük Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yakup Koçyiğit  "Sahabe ve Hadis Rivayeti", Abant İzzet Baysal Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Akyüz, "Fıkhi ve Rivayet Boyutu Açısından Sahabenin Hadis Anlayışı" ve Yıldırım Beyazıt Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. İlyas Canikli de "Sahabenin Hadis Anlayışının Neresindeyiz?’ başlıklı konuşmalar yaptı.

Panel, katılımcılara teşekkür belgesi verilmesinin ardından sona erdi.