Türk Edebiyatının önemli isimlerinden Behçet Necatigil’in; “Bir şair yaşamıştı Zonguldak’ta / Adı Rüştü Onur’du /Bilseydi hatırlanacağını / Ölümünden sonra / Memnun olurdu” dediği, Devrekli şair Rüştü Onur ölümünün 72.yıldönümü olan 2 Aralık’ta memleketi Devrek’te çeşitli etkinliklerle anılacak.

 

3 Ağustos 1920 yılında Devrek’te doğan ve 2 Aralık 1942 yılında İstanbul’da yaşamını yitiren Devrekli Şair Rüştü Onur, ölümünün 72.yıldönümünde Devrek’te, Rüştü Onur Sanat ve Kültür Derneği (ROSAK) ile Devrek belediye Başkanlığı tarafından düzenlenen çeşitli etkinliklerle anılacak.
Devrek Rüştü Onur Sanat ve Kültür Derneği Başkanı Celal Ş. Telçi konuya ilişkin olarak yaptığı açıklamada; “Rüştü Onur, Devrek’in, Zonguldak ve çevresinin şairi değil yalnızca; bütün Türkiye’nin şairidir. 
Türk şiir tarihi içinde, çok erken ölümüyle ayrı bir yere sahiptir. Çok erken dünyamızdan ayrılmış olmasına rağmen, kendine kalıcı bir yer edinebilmiş şairimizdir” dedi.
Rüştü Onur’u bu yıl her zamankinden daha çok etkinliklerle anacaklarını belirten Telci şunları söyledi; “Devrek’imizin yetiştirdiği bu genç ölümlü şairimizi O’nun şanına yakışır bir şekilde çeşitli etkinliklerimizle anacağız. Tüm halkımızı bu etkinliklerimize davet ediyoruz.”
Devrek belediye Başkanı Mustafa Semerci de yaptığı açıklamada, Devrek’in yetiştirdiği güzide insanlardan biri olan şair Rüştü Onur’a sahip çıkmanın haklı gururunu yaşadıklarına vurgu yaptı.
Başkan Semerci şunları söyledi; “22 Yaşında veremden hayatını kaybeden şair hemşerimiz Rüştü Onur, kendisi gibi genç yaşta veremden ölen arkadaşı Muzaffer Tayyip Uslu ile birlikte ölümlerinden sonraki yıllarda yayımlanan her şiir antolojisinde kısa yaşam öyküleri ve şiirleriyle yer alarak Devrek’in gururu olmuştur. 
Bizler de O’na sahip çıkmanın haklı gururunu yaşıyoruz.” 
        (Haber Merkezi)