Sağlık ve Sosyal Hizmet Çalışanları Sendikası (SES), Türk Sağlık Sen ve Sağlık Sen, Fevzi Özdemir Aile Sağlık Merkezi önünde gerçekleştirdiği ortak basın açıklamasını SES Zonguldak Şube Sekreteri Zeki İbik, son dönemlerde sağlık çalışanlarına yönelik yaşanan şiddet olaylarının ürkütücü boyutlara ulaştığını ve Türkiye'de sağlık alanında her gün en az 21 şiddet vakası yaşandığını belirterek, Doktorların yüzde 78'i şiddet görüyor dedi.

'ARKADAŞIMIN BAŞI ÇOK AĞRIYOR'

Kavaklık Fevzi Özdemir Aile Sağlığı Merkezinde Zakir Deniz isimli şahsın görevli doktoru darp ettiğini belirten İbik açıklamasında şunları söyledi: Şahıs, 'Yakınıma iğne yaptıracağım' diye içeri girmiş, görevli Dr. Ahmet Murat Albayrak 'ne iğnesi yaptıracaksınız?' diye sorduğunda, bu şahıstan 'arkadaşımın başı çok ağrıyor' cevabını almıştır. Yine doktor 'reçeteniz var mı?' diye sorduğunda; 'sadece bir iğne yapacaksın' cevabını almıştır. Tıbbi olarak, muayene yapılmaksızın, tanı olmaksızın enjeksiyon yaptırmak mümkün değildir. Reçetesi olmaksızın enjeksiyon yapmak da tıbbi bir durum değildir. Bu durum, verili yasa ve genelgelerle belirlenmiştir. İsmi Zakir Deniz olan bu şahıs tüm bu açıklamaları duymazdan gelmiş ve Dr. Ahmet Murat Albayrak'a saldırarak darp etmiştir. Durum hiç de iç açıcı değildir. Son yıllarda sıklıkla yaşanan popülist yaklaşımlar ve uygulamalar; yüz yılların birikimi ve geleneği olan sağlık hizmetini içinden çıkılmaz bir duruma sürüklemektedir. 

AYAKLARI YERE BASMAYAN

Sağlık emekçilerinin güvenli çalışma koşullarını hızla ortadan kaldırmaktadır. Sağlık kurumlarında hayata geçirilen performansa dayalı uygulamalar hasta ve sağlık personelini karşı karşıya getirmeye devam etmektedir. Tüm eleştirilerimize karşın; ayakları yere basmayan, sağlık çalışanlarını peşinen suçlu durumuna getiren, vatandaşa şirin görünmeden öteye gidemeyen hasta hakları birimlerinin gayretleri; Zakir Deniz gibilerini üretmeye devam ediyor. Oysa bilinmelidir ki; bu toplumda sağlık hizmetinin değmediği tek bir insan yoktur. Sağlık çalışanları bu hizmetin asıl unsurları ve taşıyıcılarıdırlar. Ülkemiz genelinde olduğu gibi; Karadeniz Ereğli'de de son birkaç yıldır bu tür saldırılar artış göstermektedir. Doktoruna, hemşiresine sahip çıkamayan, onu sakınamayan, sağlık hizmetindeki herhangi bir eksikliği ya da yetersizliği doğrudan sağlık çalışanına yükleyen anlayış, en masum tanımı ile ilkelliktir. 

CAYDIRICI YASALAR ÇIKARILMALI

Yasa koyucunun, iktidarın yapamadığını sağlık çalışanı yapamaz. Sağlık çalışanları yasal bir çerçeve dahilinde iş ve sorumluluklarını gerçekleştirmektedir. Biz sağlık çalışanlarını günah keçisi yapamayacaksınız. Sağlık Bakanlığı başta olmak üzere; ilgili kurumlar artık sürekli hale gelen sağlık çalışanlarına şiddeti engellemelidirler. Bu konuda caydırıcı, önleyici yasalar bir an önce çıkarılmalıdır. Hastaneler, Aile Sağlığı Merkezleri boyanarak, biçimsel düzenlemeler yapılarak, basın yayın organlarından tos pembe hastane profilleri reklam ederek varolan, birikmiş sorunlar çözümlenemez. Zakir Deniz ve onun zihniyetine sahip olanlar şunu bilmelidirler ki; adli makamlara yansıyan bu olayın takipçisiyiz. Biz sağlık çalışanlarının sendikaları bu konuda tarafız. Dr. Ahmet Murat Albayrak ve diğer tüm sağlık çalışanı arkadaşlarımızla yan yana durmaya devam edeceğiz. Dün burada yaşanan saldırı olayını şiddetle ve nefretle kınıyoruz

Konuşmanın ardından sağlık çalışanları yaşanan olayı alkışlarla protesto etti.