TMMOB Maden Mühendisleri Odası da basından şikayet ederken “toplum adına görev yaparak, mensubu olduğu sektörün sorunlarını çözmek için çaba sarf eden maden mühendisleri camiasını toplum içinde itibarsızlaştırmak gibi özel bir görevi olduğunu düşünüyoruz” dedi.

 

TMMOB Zonguldak Maden Mühendisleri Odası tarafından yapılan yazılı açıklamada, Zonguldak’ta yayın yapan yerel bir gazetede “Maden Mühendisleri yaşadı!” başlıklı bir yazıyı üzüntüyle okuduklarını bildirdi.
TMMOB’nin açıklaması şöyle: 
Tümüyle sübjektif bir yaklaşımın ürünü olan ve bir camiayı toptan karalamaya yönelik bu sözlerin nasıl ve hangi psikoloji ile kaleme alındığını anlamakta zorlandığımızı ifade etmek istiyoruz. Basın yayım organlarının bir camiayı insafsızca karalamak için nasıl kullanıldığına örnek olan bu yazıyı kaleme alan şahsın, toplum adına görev yaparak, mensubu olduğu sektörün sorunlarını çözmek için çaba sarf eden maden mühendisleri camiasını toplum içinde itibarsızlaştırmak gibi özel bir görevi olduğunu düşünüyoruz. 
O yazıyı kaleme alan şahsın bir gazetenin sahibi olması, canının istediği kişi ya da camiaya, aklına estiği gibi saldırma hakkı vermiyor. Ayrıca bu tavrın gazetecilik etiğiyle bağdaşan bir yanı da yoktur.  Madencilik gelenekleriyle yüzyıl öncesinden gelen ve kazanılmış hak olan muafiyetleri alay konusu yaparak suç işlemektedir.  Mensubu olmaktan her zaman onur duyduğumuz maden mühendisleri camiası, diğer mühendislik disiplinleri içinde belki de en çok bedel ödemiş, bilgisinin yanı sıra kanı ve canıyla bu ülkeye değer katmış bir camiadır. Bugün bu kentte yaşamını kazanan tüm insanların, kazandıkları her kuruşta;  işçisinden mühendisine kadar madencilik sektörü çalışanlarının alın teri, emeği ve hakkı vardır. Yoktan var olan Zonguldak’ın bunca gelişmesi hiç tartışmasız onların çabalarının bir ürünüdür. Hal böyle iken yazısında yaptığı ima, en azından bu yüce emeğe saygısızlıktır…
Bir camiayı toptan karalayan sözleri fütursuzca kaleme alan şahıs, daha önceleri de ocaklarda meydana gelen elim iş kazalarını tartışırken, “Ölenlerin arasında neden hiç maden mühendisi yok?” gibi, ölümlerin sanki kendisini memnun edeceği izlenimi veren sözleri çekinmeden kaleme almıştı. O yazının hemen sonrasında ülkenin dört bir yanında meydana gelen iş kazalarında, pek çok maden mühendisi yaşamını yitirdi. Tüm iş kazalarında yanan bizim yüreklerimizdi. Herkes biliyor ki, üretimin yanı sıra işçi sağlığı ve iş güvenliği açısından karşılaşılan olumsuzlukların sorumluluğu çalışanlarda değildir.  Kaldı ki, TMMOB Maden Mühendisleri Odası yaptığı yayınlar, düzenlediği bilimsel çalışmalar, ortaya koyduğu eylemler ve basın açıklamaları ile madencilik iş kolunda iş cinayetlerinin yaşanmaması için en çok çaba harcayan kuruluşlardan biridir. Böyle bir camiayla ilgili, dalga geçer gibi, bilinçsiz ve sorumsuz yazılar kaleme almak kimsenin haddi de, hakkı da değildir. 
Kentin yaralarının kanadığı, 4 evin içine onulmaz acının düştüğü, yaşanan elim kazaların mühendislik bilim ve tekniğinin ne kadar önemli olduğunu gösterdiği bir günde, böyle bir sorunla kamuoyunu meşgul ettiğimiz için de özür diliyoruz.