Olay 80 yaşındaki torun-torba sahibi bir kadının ilk kez yaş günü kutlaması.

Kadının adı Naziker Kaçmaz.

Biri kız iki çocuğu var.

Kocası yıllar önce göçüp gidince oğlu ile baş başa kalıvermiş.

Kalmasına kalmış ama yaşam heyecanını hiç kaybetmemiş.

Ağır yaşam koşulları altında beli bükülse de bağdan bahçeden hiç kopmamış ve hep çalışmış.

Ve yaş 80 deyince oğlu ve kızı analarına bir sürpriz doğum günü düzenlemeye karar vermişler.

Allah’a şükür ev var, bahçe var, konu-komşu da var.

Mangallar yakılmış, içecekler hazırlanmış ve masalarda evin girişindeki avluya sıralanmış yan yana.

Ne kaldı geriye?

Müzik! Hemen tamamlamışlar o eksiği de canlı canlı.

Derken toplanmışlar birer birer, ikişer ikişer.

Orgcu Kestaneci Köyü’nden Abalı’ya gaz uçurmak ile  Ereğli türkülerini seslendirmeye  başladığında ilk alkışları alınca, “bizim türküler olmayınca alkış da yokmuş” bile dedi… Çaldıkça da çalıp söyledi türküleri şarkıları.

Oynadılar  Naziker Ana’nın doğum gününe gelenler. Hele oğlu. Hele o oğlu yok mu o oğlu. Zilleri takıp dönmeye başladığında içi içine sığmadı Naziker Kaçmaz’ın. Takıldılar “kızın ve oğlunla oynasana” diye. Eeee yaş seksen ve fizikte bir hayli hırpalanmış. “Olmaz olmaz” dedi oğlu, “Yoruluvör”diye bahane bile yarattı. Ancak Balı’dan Tacettin Keskin gitti ve kolundan tutup getirdi Naziker Ana’yı. Renklerin tümü gökkuşağı olup yağdı sanki birdenbire. Muhtar Ahmet Özer bile neşelendi. Naziker Ana’nın beli bükülmüş dik duramıyor. Sarıldı yakınlarına. Sarılıp oynamak isterken, orgun başındaki “gelin olmuş gidiyor” şarkısıyla dans müziklerine yol verdi. Şimdi dans zamanı. Yaşamında ilk kez dans etti Nazikar Kaçmaz. Demek ki ilk dans için 80’nini beklemesi gerekiyormuş. Birkaç dakika sonra “yoruldu otursun” uyarılarına “yorulmadım bennnn” diye tersledi. Kavalyenin biri gitti diğeri geldi ve dans devam etti. Bir ara oğlu sarıldı anasına ve ilk dans dersini vermeye başladı. Yine kahkahalar, alkışlar. Durduramadı kimse “otursun artık” sözleriyle. O hep dans esti. Yaş 80 olsa da gönül yaşlanmıyor ki. Bir ara kızı Emine de geçiverdi mi anasının karşısına. Hele ki torunlar.

Gazetemizin Kurucusu Celal Bozkuş ve eşi, Kestaneci Muhtarı Ahmet Özer, Kent Konseyi Başkanı Noyan Keskin, İlçe Ziraat Odası Meclis Başkanı Tacettin Keskin’in de katıldığı bu doğum gününün haber olmasının esprisi şu.

Önümüzdeki 8 Mayıs’ta kutlayacağımız Anneler Günü’nü bugünden düşünelim ve onlara her birimiz farklı bir gün yaşatalım. O gün tarih olsun, özel olsun ve asla unutulmasın/unutturulmasın.


Haber: Eyüp Bektaş