Mali Müşavir Enis kıran yazılı bir açıklama yaparak kamuoyuna “tarihi af” olarak lanse edilen düzenlemeyle ilgili şöyle dedi:

“Vergi ve sigorta prim borçlularının beklediği tarihi af nihayet meclise sunuldu. Kısa bir süre sonra da yasalaşması bekleniyor. Sunulan  afta  faiz ve cezalar silinecek, borçlar on sekiz eşit taksitte ödenebilecek. Tarihi affın kapsamı, 30 Nisan 2014'ten önceki dönemlere ait vergi borçları, gecikme faizi ve gecikme zamları yeniden yapılandırılacak olması. Kesilmiş vergi cezalarının ödenmemiş kısmının yüzde 50'si ve bu gecikme zamlarının tamamının tahsilinden vazgeçilecek . Mükelleflerin yeniden yapılandırma için açılmış davalardan vazgeçmeleri gerekecek, trafik cezaları da dahil olmak üzere 120 liranın altındaki idari para cezaları silinecek.

Aftan sigara  yasağına uymayanlar yararlanamayacak. Karayollarındaki  geçiş ücretlerinin 12 lira altında olanların  tahsilatından vazgeçilecek. Sosyal Güvenlik Kurumuna  olan borçların tümü ( Bağ-kur dahil )yeniden yapılandırılacak. Borçlarda yeniden yapılanma için başvuru süresi borcun türüne göre, ödemelerde  3 - 4 ay olacak. Borçlular, taksit ödemelerinde 6 , 9 ,12  ya da 18 eşit taksiti tercih edebilecek. Borçlar, 6 taksit için yüzde 1.05, 9 taksit için yüzde 1.07 , 12 taksit için yüzde 1.10, 18 taksit için yüzde 1,15 katsayısıyla çarpılarak hesaplanacak. Borç ödemeleri ikişer aylık dönemler halinde 36 ayda ( 18 taksit) ödenebilecek. Yine borcu olduğu için hastanelerde muayene olamayanlar, yeniden yapılandırma kapsamına girdikten sonra sağlık hizmeti alabilecek.

Sigortalılık süresi durdurulan Bağ-Kurlu esnaf , sanatkar, çiftçi, ve serbest çalışanlar 4 ay içinde başvuru yapıp primlerini öderse sigortalılık süresi durdurulmamış gibi değerlendirilecek. Hacizler ödemeler oranında kaldırılacak. Yasa teklifinde  yer alan düzenlemelerden  biri de şirket kasasında gözüken hayali paralar ve şirketten ortakların borç çekmiş gibi gözüken paralarına da af gelmesi.

Bu avantajdan yararlanacak olanların yüzde 3 oranında vergi ödemeleri gerekiyor. Dava açılmaması veya açılmış davalardan vazgeçilip vergi aslının ödenmesi koşuluyla vergi cezalarının tamamı silinecek. Emlak vergileri de, Vergi Usul Kanununa giren tüm borçlar şeklinde  ifade edildiğinden af kapsamına giriyor. Bir takvim yılında taksitler iki kere aksatılırsa yapılandırma bozulacak. Bakanlar Kurulu gerek görürse borç taksitlerinin ödenme süresini bir yıla kadar uzatabilecek.”