“Duran Adam” ile şekil değiştiren eylemler Kdz. Ereğli’de de ilgiyle karşılanırken, Atatürk Anıtı önünde bir süre durum değerlendirmesi yapan eylemciler, bundan sonraki süreci özgürce tartışmaların gerçekleştireceği forumlarla devam ettirme kararı aldılar.

Amfi tiyatroda gerçekleştirilen ilk forumda yapılan konuşmalarda,  herkesin çıkıp  düşüncelerini tüm açıklığı ile ifade edebileceği ve sadece genel  konuların değil   yerel konuların da tartışılabileceğine vurgu yapıldı.

 

Haber-Yorum: Kdz. Ereğli’de kurum ve kuruluşlar arasındaki kavganın yarattığı gerilim ile yitirilen konuşma ve uzlaşma kültürünü yeniden kazanabilme adına çıkan fırsatlar bir bir kaybedilerek yeni kavgacıların öne çıktığı ortam devam ederken, ilk kez bir halk hareketi ile  “Düşünen, konuşan ve tartışabilen” ilke çerçevesinde forum başlatıldı.

Taksim’deki Gezi Parkı’nda yaşanan olayların ardından Taksim’in dışında İstanbul’un değişik semtleri ve yurdun dört bir yanında başlayan baskılara karış direnme hareketi  Kdz. Ereğli’de de heyecan bulmuş ve günlerce çeşitli tepkiler eylemler ortaya konulmuştu. 

Genel olarak İş Bankası önü ile Atatürk Anıtı arasında yürüyüş ile başlatılan eylemler Anıt önündeki konuşmalar ve sloganlarla devam etmişti. Kdz. Ereğli İlçe Emniyet Müdürlüğü’nün bu eylemleri büyük bir sükunet ile takip edip herhangi bir müdahale etmemesinin üzerinden günler sonra, karşı görüşü savunan bir grup gencin de aynı alanda ve aynı saatte yürüyüş eylemlerine başlaması ile gerilen ortam büyük bir sağduyu ile geride bırakıldığı dönemde, Emniyet de devreye girmişti. Emniyet Müdürü Niyazi Koçak’ın konuya bizzat müdahale ederek, “Sevgili arkadaşlar; İlçenin yasal  yürüyüş alanı Erdemir Ofis önü ile Atatürk Anıtı arasındadır.  Biz size müdahale etmedik. Yine de etmeyiz ama sizler yasal haklarınızı kullanırken, yasal güzergahı kullanmanızı öneririm” ifadeleriyle uyarı yapmıştı. Bu uyarıyı değerlendiren eylemciler de, Duran Adam eylemini de örnek göstererek bundan böyle yürümememe kararı alarak, eylemlerini forum çerçevesinde sürdürmeyi karar altına aldılar.
19 Haziran tarihinde Atatürk Anıtı önündeki toplantıda görüşlerini ifade edenler,  her akşam  amfi tiyatroda buluşmayı kabul ettiler. Amfi tiyatroda forum yaparak herkesin görüşlerini özgürce ifade edeceği bir ortamda genel ve yerel konu ve sorunları tartışmayı sürdürmek üzere ilk forumu gerçekleştirenler arasında önce kendini tanıtıp görüşlerini açıklayanlar oldu. 

Bundan sonraki süreçte, zaman zaman türkü de söyleyerek amfi tiyatroda ki forumda biraraya gelme ve çeşitli sanatsal etkinlikleri de yakından izleme görüşlerini değerlendiren eylemciler, öncelikle termik santral tehlikesine karşı dikkatli ve duyarlı olunmasını da ifade ettiler.