Karadeniz Ereğli İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Gökhan Tufan, muhtarların sosyal medya üzerinden konum bildirmemelerini istedi. İlçe Müftülük Toplantı Salonunda köy muhtarlarının katıldığı, "Komşu Koruma Projesi" tanıtım toplantısında konuşan Binbaşı Gökhan Tufan, "Kanunların bize verdiği mülki, adli, askeri ve diğer görevlerin komutanlığımızda görev yapan personel ile en iyisini yapma gayreti içerisindeyiz. Halkımızın huzur ve güvenliği için bizler için çok önemlidir" dedi.

KOMŞU KORUMA PROJESİ

Jandarma sorumluluk bölgesindeki belde, köy, mahalle ve yaylalardaki hırsızlık olaylarını önlemek, meydana gelen olayları ise süratle aydınlatmak, kış dönemi boş kalan yerleşim yerlerine uzak yayla gibi yerlerdeki evlere suçluların veya suç işlemeyi meslek edinmiş kötü niyetli şahısların yerleşmesine, barınmasına ve erzak ihtiyaçlarını karşılamalarına meydan vermemek, vatandaşta suç korkusu oluşmasına meydan vermeyerek huzur ve güven ortamının pekiştirilmesi amacıyla “Komşu Koruma Projesi” hazırlandığını belirten Tufan şu ifadelere yer verdi:

"İL YURT DIŞI VE DİĞER İLLERE GÖÇ VERMEKTE"

"Kanunlar kapsamında köy içerisinde asayişi sağlamak şeklinde muhtarlarımızın da görevi bulunmaktadır. Halkımızın huzur ve güvenliği bizler için çok önemlidir. Karadeniz'in incisi ve aynı zamanda karaelmas diyarı Zonguldak ilimiz, mevcut arazi yapısı itibariyle dağınık bir yerleşim yerine sahiptir. İlimiz yurt dışına ve diğer illere çalışma maksadıyla göç vermiştir. Bu sebeple belde, köy ve yaylalarda yaşayan nüfus azalmıştır. Bu kapsamda ilimizde sadece yaz aylarında kullanılan, kış boyunca boz ve korunaksız bırakılan azımsanamayacak kadar çok ev bulunmaktadır. Genel olarak hırsızlık olaylarına karşı bir hassasiyet oluşturmakta, aranan şahısların veya suç işlemeyi meslek haline getirmiş kişilerin bu boş evlere girme ve barınma ortamına neden olmaktadır.

2015'DE 144 HIRSIZLIK OLAYI MEYDANA GELDİ

2015 yılında İl Jandarma Komutanlığı sorumluluk bölgesinde 144 hırsızlık olayı meydana gelmiş bunların en fazlası 56'sı evden hırsızlıktır. 20 işyeri, 19 elektrik enerjisi hırsızlığı da bu sayıların içerisindedir. Özellikle evden hırsızlık olayları incelendiğinde genelde aile içi ve yakın çevredeki şahıslarca, bulunulan yerlerde ikamet etmeyip il merkezinde veya ilçe merkezleri ile başka illerde ikamet eden hırsızlığı meslek edinmiş kişilerce, evlerin kontrolsüz ve boş bırakılmasından, ev boşaltıldığında güvenilir komsu ve yakınlarına haber verilmemesinden kaynaklandığı gözlemlenmiştir"

MUHTARLARI SOSYAL MEDYA UYARISI

Sosyal medya üzerinden yapılan konum bildirme paylaşımlarının hırsızlık olaylarına neden olabileceğini belirterek muhtarların duyarlı olmaları çağrısında bulundu. Tufan konuşmasında şunları söyledi: "Görüyoruz, çoğu köy muhtarımız da akıllı telefon kullanıyor. Buraya yazarken, "tatildeyim, uzun zaman Antalya'da kalacağım", "şuraya gittim", "buraya gittim" diye konum bildirenler oluyor. Bu şekilde konum bildiriyorsam eşim ve çocuklarım ile birlikte gitmişimdir muhtemelen gittiğim yere. Örnek olarak veriyorum köyün içerisinden veya çevre köylerden birisi ise bir bakacak Gökhan Tufan, faceden paylaşmış, fotoğraflar da var. Nereye gitti? Antalya'ya gitti, Antalya'dan burası 10 saat. Çok rahat şekilde bu ev soyulabilir. Eğer komşularımızda duyarlı davranmazlar ise o yüzden facebook ve twittirden yani sosyal medyadan bu tür paylaşımları yapmayın diye tavsiye ediyoruz. Siz tedbirinizi alın gerisi bizim işimiz"

Muhtarların sorularına da yanıt veren ve bilgilendirme toplantısı düzenleyen Kdz.Ereğli İlçe Jandarma Komutanı Gökhan Tufan ve personeline teşekkür etti.

(Haber: Mustafa Kemal Bektaş)