- Devrek Merkez Dedeoğlu ve Çolakpehlivan Köyleri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Uysal: "Bütün imalathanelere teknoloji girmesine rağmen beyaz baklavayı halen geleneksel yöntemlerle yapıyoruz. Belki de lezzeti ve özelliği emeğinde saklı olmasıdır" dedi.


Devrek ilçesiyle özdeşleşen ve 55 kat yufkanın özenle pişirilmesiyle üretilen beyaz baklava, 2 asra yakın bir süredir yöre halkının vazgeçemediği tatların başında geliyor. 

Yaklaşık 200 yıldır yöre halkı tarafından düğün, bayram ve özel günlerde pişirilen baklava, beyaz görünümü nedeniyle tadına bakmayanlar için ilk anda pişmemiş gibi algılansa da rengi, tatlıyı ilginç ve diğerlerinden farklı kılan özellikleri arasında yer alıyor. 




- 55 kat yufka, tereyağı ve taş fırın

Tadının sırrının, renginin yanı sıra pişirme süresindeki dakiklik, her bir tepsi için elle açılan 55 adet yufkanın hafif kurutularak tepsilere dizilmesinde saklı olan tatlı, kapağı açık şekilde ve çok kızarmadan 4-5 saat fırında pişirilmesinin ardından şerbet dökülerek yenecek hale getiriliyor. 





Devrek Merkez-Dedeoğlu-Çolakpehlivan Köyleri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Saniye Uysal, "Beyaz Baklava"yı geleneksel yöntemlerle ve tamamen el işçiliğiyle hazırladıklarını söyledi. 

Baklavanın yaklaşık 200 yıllık bir geçmişi olduğunu kaydeden Uysal, "Baklavayı ilk önce yoğurarak hazırlıyoruz. En önemli aşaması bezelerin dinlenmesi aşamasıdır. Bezeleri 1 saat sonra elle açmaya başlıyoruz. Daha sonra her 5 katta bir cevizi yerleştiriyoruz. Baklavamız ortalama 55 kat oluyor. Yufkaların her biri kurutuluyor. En sonunda 55 katı yerleştirdikten sonra tereyağı döküyoruz. Taş fırında 4-5 saat süren pişme aşamasının ardından şerbetini döküyoruz." diye konuştu.






- "Lezzeti ve özelliği emeğinde saklı"

Baklavanın en önemli özelliğinin, Devrek ve civarında toplanan cevizler ile tereyağının kullanılması ve pişirme süresi olduğunu aktaran Saniye Uysal, hedeflerinin, tatlılarını Gaziantep baklavası kadar tanınır hale getirmek olduğunu kaydetti. 





Kadın çalışanların bu işi severek yaptığını ve sevgilerini kattığını dile getiren Uysal, "Baklavanın beyaz kalmasının sebebi, ısısı düşük fırında 4-5 saat kalmasıdır. Baklavayı görenlerin ilk tepkisi pişmediği yönünde ama yedikten sonra çok hoşlarına gidiyor." dedi. 

Saniye Uysal, birçok imalathaneye teknoloji girmesine rağmen beyaz baklavayı geleneksel yöntemlerle pişirdiklerine dikkati çekerek, "Belki de lezzeti ve özelliği emeğinde saklı olmasıdır." ifadesini kullandı.


(AA)