Fide yetiştirilmesinde yaşanan sıkıntılardan dolayı ilçeye bağlı 5 köyde 8-10 aile tarafından üretilen Osmanlı çileği kozmetikten gıdaya kadar farklı sektörlerce yurt içi ve yurt dışından gelen taleplere karşılık verilemiyor.

Osmanlı çileğine dikkati çekmek için ilçedeki Osmanlı Çileğini Yaygınlaştırma ve Üreticilerini Koruma Derneği tarafından çilekli pasta yarışması düzenlendi.



Ereğli Belediyesi Cumhuriyet Halk Evlerinde gerçekleştirilen ve 9 üreticinin katıldığı yarışmada konuşan Dernek Mali Sekreteri Şaban Çetinkaya, yurt içi ve yurt dışından çok sayıda gelen Osmanlı çileği talebine karşılık verememenin üzüntüsünü yaşadıklarını söyledi.



Bu yıl üretiminin 700 kilograma düşmesi beklenen Osmanlı çileğinin, henüz yetişmeden tarlada alıcı bulduğunu da anlatan Çetinkaya yaptığı konuşmasında şunları söyledi:

"Dernek olarak bizler bölgemizde çok büyük öneme sahip olan Osmanlı Çileğinin yeniden gelişmesini istiyoruz. Bunu yaparken de üreticilerin konuya dikkatini çekmek adına ödüllü yarışmalarla onları canlı tutmaya çalışıyoruz. Osmanlı çileğinin kullanım alanlarından bir tanesi olan pastacılık sektörü önemli bir dal. Dikkatleri çekmek adına bu tür yarışma düzenledik"

SUNUM, TAT VE GÖRÜNÜM PUANLANDI

İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile Ziraat Odası'nda görevli jüri üyeleri sunum, tat ve görünüm olarak pastaları değerlendirdi.

Yarışmaya Sevval Koyuncu'nun 'Çilek ve Çelik' ismini verdiği un yerine fasulye kullanarak hazırladığı pasta ile Çağla Doğan'ın gelinlik figürlü pastası ilgi gördü.

Ödül kazananlar 27 Mayıs'ta gerçekleştirilecek, 'Osmanlı Çileği Kültür ve Sanat Şenliği' etkinliğinde açıklanacağını bildirdi. Yarışmada birinciye 3, ikinciye 2 ve üçüncüye 1 çeyrek altın hediye olarak verileceği açıklandı.

 

(Haber: Mustafa Kemal Bektaş)