Zonguldak'ta, birbirlerini gönül gözleriyle görerek 6 yıl önce evlenen görme engelli çift, bebek hasretlerini dinmesi için tek umutları olan tüp bebek tedavisine maddi imkansızlıklar nedeniyle devam edememenin üzüntüsünü yaşıyor.

Devrek ilçesindeki akrabalarının aracılığıyla 6 yıl önce tanışarak dünya evine giren Mehmet (39) ve Yeliz Kuru (33) çifti, çocuk sahibi olmak için 2013'te Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğünün Tüp Bebek Projesi'nden yararlandı.

Geçimlerini engelli aylığıyla sürdüren çift, ilk kez denedikleri tüp bebek yönteminden sonuç alamayınca bu kez ailelerinin ve yakınlarının desteğiyle tedaviye devam etti.

İkinci denemeleri de sonuçsuz kalan Kuru çifti, tek umutları olan tüp bebek tedavisini sürdürebilmek için yardım bekliyor.

Yüzde 82 görme engelli Yeliz Kuru, yaptığı açıklamada, eşinin de benzer engeli olmasının hayatlarını zorlaştırsa da mutluluklarını engellemediğini, birbirlerini çok iyi anladıklarını ve anlayış gösterdiklerini söyledi.

Yaklaşık üç yıldır tüp bebek yöntemiyle çocuk sahibi olmaya çalıştıklarını anlatan Kuru, "İlk denememizi devlet karşılamıştı. İkincisini ise kendi imkanlarımızla yaklaşık 10 bin lira harcayarak denedik ancak olumlu sonuç alamadık. Çocuk sahibi olabilmemiz için devletimizden yardım istiyoruz. Tüp bebek konusu maliyetli olduğu için bizim gibi engellilere yardım edilsin." diye konuştu.

Kuru, eşiyle engelli aylıklarıyla geçindiklerini, çocukları olması durumunda hayata daha sıkı tutunacaklarını dile getirerek, "Bazen çevremizdeki insanlar 'Rahatınıza bakın, ne yapacaksınız çocuğu!' diyorlar ama o öyle olmuyor. Herkes gibi biz de çocuk sahibi olmak istiyoruz." ifadesini kullandı.

"Prim sayısı yetmiyor"

Yüzde 90 görme engelli Mehmet Kuru da Sosyal Güvenlik Kurumunun 900 gün prim sayısını geçen vatandaşların tüp bebek masraflarının bir bölümünü karşıladığını, kendisinin ise 200 gün primi olduğundan bu haktan yararlanamadıklarını söyledi.

Tüp bebek tedavisine devam edebilmek için imkan sunulmasını istediklerini vurgulayan Kuru, "Bu konuda da devletimizin ve hayırseverlerin yardımını bekliyoruz." dedi.

Kuru, doktorların dünyaya bir bebek getirmeleri halinde, onun kalıtımsal bir görme engeli olmayacağını belirttiklerini de kaydetti.