Muğla ilinde Yatağan, Yeniköy ve Kemerköy termik santralleri ile kömür sahalarının özelleştirme kapsamına alınmasını protesto için yürüyen enerji ve maden işçileri, 4 yürüyüşün sonunda 10 Ekim 2013 tarihinde Ankara'ya ulaştı.

İşçiler, Sayıştay önünden TBMM’ye kadar yürüdü. Yürüyüşe, Maden ve Enerji işçilerinin yürüyüşüne Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Eyüp Alabaş, GMİS Genel Başkan Yardımcısı Satılmış Uludağ, GMİS Genel Sekreteri Behzat Cinkılıç, GMİS MTA Şube Başkanı Sadi Deynez, MTA Şube Sekreteri Hüseyin Erkoç, MTA Şube Mali Sekreteri Kamil Gökçeoğlu, GMİS Genel Başkanı Danışmanı Turhan Oral ile MTA temsilci ve işçileri de katıldı.
GMİS Genel Başkanı Eyüp Alabaş, TBMM’de grubu bulunan partilerle görüşme amacıyla  oluşturulan komisyonda hazır bulunarak görüşmelere katıldı.

 

 

4 GÜN YÜRÜDÜLER

Yeniköy, Kemerköy ve Yatağan Termik Santralleri İşletmesi'nin özelleştirilmesine karşı Muğla’dan yola çıkan 200 işçi, 4 günün sonunda Ankara’ya ulaştı.

İşçileri, Sayıştay binası önünde Türk-İş Genel Mali Sekreteri Ramazan Ağar, Türkiye  Maden-İş Sendikası Genel Başkanı Nurettin Akçul, GMİS Genel Başkanı Eyüp Alabaş ile GMİS Genel Merkez ve MTA Şube Yöneticileri ile MTA işçileri, Tes-İş Genel Başkan Yardımcısı Hasan Tahsin Zengin ve bazı CHP milletvekilleri karşıladı.

Enerji ve maden işçisi ile destek verenler, İnönü Caddesi'nden Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Dikmen Kapısı'na doğru yürüyüşe geçti. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı önüne gelindiğinde, işçiler baretlerini kapıya asıp, oturma eylemi yaptı.

'Emeğimiz, ülkemiz ve yarınlarımız için yürüyoruz', 'Özelleştirmeye hayır' pankartları açan grup, yaklaşık 3 saat süren yürüyüşün ardından Meclis önüne geldi.

Meclis önünde oturma eylemi yapan grup, Özelleştirme kararını sloganlarla protesto etti.

İşçiler,  ‘Ölmek var, dönmek yok’, ‘Sat bakalım, sat bakalım Yatağan’ı sat bakalım’, ‘KİT'ler vatandır, vatan satılmaz’, ‘Susma sustukça sıra sana gelecek’, ‘Gün gelecek, devran dönecek AKP halka hesap verecek’ sloganları attı.

Burada TBMM’de grubu bulunan partilerle görüşmek üzere bir komisyon oluşturuldu. Komisyon da GMİS Genel Başkanı Eyüp Alabaş da bulunarak, partilerle yapılan görüşmelere katıldı.

 

 

AKÇUL: "ÖZELLEŞTİRME YOKSULLUK VE İŞSİZLİK GETİRİR"

Türkiye Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Nurettin Akçul, termik santrallerinin ve kömür ocaklarının özelleştirilmemesi için mücadele verdiklerini dile getirdi. Yatağan, Yeniköy, Kemerköy termik santralleri ve bu santralleri besleyen kömür işletmelerinde çalışanların Pazartesi günü Milas'tan yola çıktığını hatırlatan Akçul, bu santrallerle ilgili özelleştirme kararı alındığını hatırlattı. Bu özelleştirmeyle sadece çalışanlarının canının yanmayacağını kaydeden Akçul, "Bölgede yüz binlerle ifade edilecek, köylü, esnaf, işçi, kamu çalışanı insanın canı yanacak. Bölge ekonomisinin temel dayanakları yok olacak. Bölgedeki bu insanlar, belki de ülkemizin hiçbir yerinde olmadığı kadar yediden yetmişe bunun bilincindedir" dedi. Özelleştirmenin kendilerine işsizlik, yoksulluk getireceğini belirten ve özelleştirme kararının yeniden değerlendirilmesini isteyen Akçul, bu işletmelerin özelleştirilmemesini istedi.