Devrek Bölge Haber Gazetesi imtiyaz sahibi, şair-yazar İbrahim Tığ’ın, Rüştü Onur’un yaşamını, sanatı ve eserlerini konu alan “Rüştü Onur” kitabı Kaynak Yayınları, 8 yıldır çeşitli sanat ve edebiyat dergilerinde yayınlanan şiirlerini ise, “Sarı Aylar” adıyla bu ay sonunda piyasaya çıkıyor.
2010 yılında hazırladığı ve Kurgu Yayınları arasında çıkan “Rüştü Onur/Yaşamı-Sanatı ve Eserleri” kitabı üzerine geniş bir çalışma yapan Tığ’ın “Rüştü Onur” isimli kitabı, bu ay sonunda Kaynak Yayınları arasında piyasaya çıkacak.
Konuyla ilgili olarak bir açıklama yapan İbrahim Tığ, bu kitabın geliştirilmiş ve Rüştü Onur’la ilgili yaptığı son çalışmaları kapsayacağını, söyledi. Tığ, şöyle konuştu:
“Şair Rüştü Onur üzerine uzun bir süredir çalışıyorum. Genç yaşta yaşamını yitiren Rüştü Onur’u, hatırlamak, hatırlatmak ve onun eserlerini yaşatmak düşüncesiyle yaptığım araştırma ve çalışmalar sonucunda önemli bilgi ve belgelere ulaştım. Yine kendisi gibi genç yaşta yaşamını yitiren eşi Mediha Sessiz’e yazdığı mektuplarını uzun süreli bir çalışma ve araştırma sonrasında, ‘Rüştü Onur/Mektubum Avucumda’ adıyla Kaynak Yayınları arasında yayımladım. Bu mektupların ortaya çıkarılmasında bana destek veren; Rüştü Onur’un baldızı Sabahat Sessiz’e, değerli oyuncu, yönetmen ve şair Yılmaz Erdoğan’a ve sevgili kardeşim Ferat Bilgin’e sonsuz teşekkür ediyorum. Bu kitapta, Rüştü Onur’un Salâh Birsel’e yazdığı ve hiçbir yerde yayımlanmayan mektuplarının tam metinleri de yer alıyor. Bu mektupları üstat Salâh Birsel, 1992 yılında Devrekli şair ağabeyim Mithat Yaban’a vermiş. Yaban da, bu mektupları bana ulaştırdı. Yine bu kitapta, Rüştü Onur’un yakın akrabalarıyla yaptığım, Rüştü Onur’a dair söyleşileri de okuyacaksınız. Rüştü Onur’u daha yakından tanımak için yapılan bu söyleşilerde onu değişik yönleriyle tanıma olanağı bulacaksınız. Ayrıca, Rüştü Onur’un kardeşi Hüseyin’in kızı Sibel (Onur) Hanım’ın bize verdiği hiç yayınlanmamış 4 fotoğrafına da yer verdik. Bu söyleşileri yapmaya beni yönlendiren değerli şair-yazar ağabeyim Hamit Kalyoncu’nun da desteklerini göz ardı edemem. Bu kitapta, Rüştü Onur’un gün yüzüne çıkmamış, mektuplarda kalmış şiirlerini de bulacaksınız. Yine bu kitapta Rüştü Onur hakkında çeşitli dergi, gazete ve basın organlarında yazılmış yazıları da topladım. İlk kez Rüştü Onur’un yaşamını belgelerle yeniden yazmanın, geçmişte yapılan yanlışları da düzeltmenin gönenci içindeyim. Rüştü Onur’un tanıtılmasında, tanınmasında ‘Kelebeğin Rüyası’ isimli filmin büyük katkısı oldu. Bu filmi ortaya koyan değerli sanatçımız Yılmaz Erdoğan ve ekibine, edebiyatımız adına çok şey borçluyuz. Kendisine bir kez daha sonsuz teşekkürlerimizi sunuyorum.”