Kireçlik’te termik santral istemiyoruz. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı: Kireçlik Koyundaki Termik Santral Projesini Derhal İptal Edilmelidir...

 

Kdz. Ereğli’nin Kireçlik sahiline termik santral yapılarak bölge çevresinin kirletilmesine karşı çıkanlar, sanal ortamda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na ulaşarak “Termik santral istiyoruz” tepkilerini dile getiriyorlar. Bu konuda binlerce imzanın atılarak bakanlık yetkililerini uyarmaya devam eden duyarlı vatandaşlar, hazırladıkları ortak metinde itiraz gerekçelerini şöyle dile getiriyorlar: 
 

*Kömürle çalışan termik santraller kömürün yakılması sonucunda havaya tozlar ve gazlar salarlar. Bu atıklar havayı kirleteceği için bölgemizde başta akciğer kanseri olmak üzere birçok hastalığın oluşumunda doğrudan etkili olacaktır.
*Salınan tozlar ve gazlar fındık da dahil olmak üzere tüm tarımsal faaliyetlerin sonu olacaktır.
*Bu santrallerin çevreye saldığı atıklar yüzünden, bitki örtüsü başta olmak üzere tüm doğal çevre tahrip olacak ,tüm canlı yaşamı olumsuz etkilenecek ve haliyle hayvancılık faaliyetleri yapılamaz hale gelecektir.
*Tatlı su kaynakları zaman içinde kirlenecek ve bölgede içme suyu başta olmak üzere çok ciddi temiz su sıkıntısı ortaya çıkacaktır.

*Santrallerin soğutma işlemi denizden alınacak tonlarca metreküp suyla sağlanacağı için, denizdeki doğal yaşam etkilenecek, haliyle deniz ekositemi ve denizdeki canlı yaşamı çok ciddi yara alacaktır.
Konu çok daha uzundur ve daha birçok neden sayılabilir. Bu sonuçları göz ardı edenler bizlerin karşısına başka gerekçeler ile çıkmaktadır.
Birkaç örnek verecek olursak;

*Santrallerin istihdam yaratacağı söylenmekte ve insanların işsizliği koz olarak kullanılmaktadır.
*Bölgemizdeki binlerce işsizin ilacı termik santraller değildir.
*Ayrıca hiçbir istihdam politikası yüz binlerce insanın sağlığı hiçe sayılarak uygulanamaz.
*Önemle belirtmek gerekir ki sağlıklı istihdam politikalarının uygulanması devletin temel görevlerinden biridir ve platformumuz bu tür uygulamalar olursa her türlü desteği vermeye hazırdır.
Durumu şu cümle ile  özetleyebiliriz:

*Asit yağmurlarında yıkanmak, balıksız kirli denizlere girmek, zehir solumak, ağır metaller yemek istemiyoruz…
İşte tüm bu nedenlerden dolayı termik santrallere HAYIR diyoruz.
Anayasaca korunan çevre ve sağlık hakkımıza sahip çıkıyoruz.”

Kireçlik’te termik santral istemeyenler 15 saniyenizi ayırarak aşağıda linke tıklayıp imzanızı da atarak tepkinizi ortaya koyup sizden sonraki kuşaklara daha temiz bir çevre bırakabilirsiniz:

http://www.change.org/tr/kampanyalar/enerji-ve-tabii-kaynaklar-bakanl%C4%B1%C4%9F%C4%B1-kire%C3%A7lik-koyundaki-termik-santral-projesi-derhal-iptal-edilmelidir#share

 

Haber: Eyüp Bektaş