Alaplı Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü, köylerde çıkan olası yangınlara ilk müdahalenin anında yapılabilmesi için imam ve muhtarın içinde yer alacağı yangın timleri eğitimlerine başlandı.

 

Alaplı Belediyesi Kültür Salonunda verilen teorik eğitimlere, 52 köy Muhtarları ve Din görevlileri katıldı. İtfaiye Müdürü Sinan Taşkın, yaptığı açıklamada, muhtarlar ve din görevlilerinin eğitimlerinin ardından köyle camilerinde gönüllü itfaiyecilere eğitimler vereceklerini söyledi.

 

Çorum’un Bayat ilçesine bağlı Çukuröz köyünde 29 evin yanmasının ardından köylerde gönlü itfaiyecilerin olmasının ne kadar gerekli olduğunu vurgulayan Taşkın, şöyle dedi: “Alaplı itfaiye Müdürlüğü olarak “Her yerde Yangın Eğitimi” projesiyle 52 köy muhtarı ve din görevlilerin katıldığı teorik eğitimlere başladık. Bizim amacımız, bütün köylerde vatandaşlarımıza yangınların ve afetlerin önemini anlatmak ve bunlara müdahale şekillerini öğretmektir. Köylerde yaşayan vatandaşlarımız, muhtarlarımız ve din görevlilerimiz yangınlar meydana geldiğini de 110’u daha erken aramalarını, olay yerine varana kadar yangına en az seviyede müdahale etmelerini sağlamaktır. Çünkü bizim köylerimizin büyük bir çoğunluğu İtfaiye Müdürlüğümüze uzak olmasından dolayı bizim için problemler yaratabiliyor. Bu sebeplerle biz köylerimizde muhtarlarımız ve din görevlilerimiz vasıtasıyla gönüllü yangın müdahale gurupları kuracağız. Köy camilerimizde eğitimler vereceğiz. Bütün köylerimizi yangınla ilgi bilinçlendirmek istiyoruz. Yakın zamanda Çorum’da bir köyde 30’a yakın ev yok oldu. Oradaki insanlar bilgilendirilmiş olsaydı beklide bunun önüne geçilecekti. Teorik eğitimlerimizin ardından uygulama eğitimlere başlayacağız”

 

YANGIN TİMLERİ İŞ BAŞINDA

Alaplı Belediyesi İtfaiye Müdürlüğünce, ilçeye bağlı 52 köydeki olası yangınların ekipler gelesiye kadar yayılmasını önlemek ve ilk müdahalenin sağlıklı yapılmasını sağlamak amacıyla yangın timi oluşturulmasına yönelik çalışma başlatıldı. İtfaiye Müdürü Sinan Taşkın yaptığı açıklamada, timde görev alacak muhtarlarla din görevlilerinin yanı sına gönüllü vatandaşlara bu kapsamda eğitim verileceğini söyledi. Köylerin 10-25 kilometre uzaklıkta olduğunu, bundan dolayı da belediye itfaiye ekiplerinin olay yerine ulaşmasının zaman alabildiğini anlatan Taşkın "İlk müdahalede köy halkının desteği önemli. Köylerde evlerin büyük bir bölümünün ahşap olması, soba kullanımının yaygınlığı ve  bacaların temizlenmemesi ile yakıcı maddelerin evlerini altındaki katlarda depolanması yangınların temel nedeni.  İstenmeyen bu tür olaylarda  can ve mal kaybını en alt seviyeye indirmede yangın timleri önemli görev üstlenecek" diye konuştu.

Taşkın, ekipte muhtar ve din görevlilerinin yer alacağını, gerekli malzeme desteğinin verileceğini vurgulayarak, köylerdeki her evde yangın tüpü bulundurmak için çalıştıklarını dile getirdi.

 

(Haber: Cem Sürmeneli)