Kdz. Ereğli’de yapılan yürüyüşlere katılanlara gönderilen trafik cezasına itirazdaki ifade festival örneği oldu.

 

Taksim Gezi Parkı’nda polisin orantısız güç kullanmasına karşı olarak yurt genelinde sürdürülen demokratik yürüyüş ve eylemler Kdz. Ereğli’de de günlerce devam etmişti. Genel olarak İş Bankası önünden başlayıp Atatürk Anıtı önünde sona eren bu yürüyüşlere katılanlardan bir çoğuna ilçe Emniyet Müdürlüğü tarafından “trafiği engellemek” suçu ile gönderilen 77 TL’lik para cezaları gündemdeki yerine koruyor. Her yürüyüş için ayrı ceza makbuzunun gönderildiği vatandaşların  bu konuda nasıl itirazda bulunacaklarına dönük hazırlanan ortak dilekçe ise elden ele dolaşıyor.

Sanal aleme de servis edilen itiraz dilekçesinde Kdz. Ereğli Belediyesi’nin düzenlediği festivale de atıfta bulunuluyor. Dilekçe metni şöyle:

 

Gezi sürecinde yapılan yürüyüşler için Trafik cezaları kesilmişti. bu cezalara 15 gün içinde itiraz etmek gerekiyor. Ceza gelen arkadaşlar dilekçe örneğindeki boşlukları doldurarak 15 günü geçirmeden itiraz edebilirler.

KDZ.EREĞLİ SULH CEZA MAHKEMESİ SAYIN HAKİMLİĞİ’NE 

İTİRAZ EDEN :

MUHATAP .Kdz.Ereğli Fmniyet Müdürlüğü Trafik Tescil ve Denetleme Büro Amirliği

İtiraza konu tutanağın tanzim tarihi :

İtiraza konu tutanağın tebellüğ tarihi : 

İtiraz Konusu :Ereğli Trafik tescil ve Denetleme Büro Amirliği`nin ...... tarih ........ seri,.......sıra no.lu trafik ceza tutanağında yazılı para cezasının iptali hakkında.

Açıklamalar :

1- ……. tarihinde,Türkiye genelinde olduğu gibi,ülkemiz yeşil alanlarından, Taksim Gezi parkında,ağaçların yok edilmesi,bu alana binaların yapılması ve buna karşı çevreyi korumak isteyenler üzerine emniyet güçlerinin yasalara aykırı orantısız güç kullanmasını protesto etmek için spontane olarak toplanan,barışçıl gösteri yapan topluluğa bende katıldım.

2-Görüşlerimi ifade etmek ,önceden bildiri yapılmaksızın,barışçıl toplantı ve gösteri yürüyüşü yapmak,benim Anayasal hakkımdır.

3-Yapılan gösteri ,haklı ve barışçıl bir gösteri idi.KAMU DÜZENİNİ BOZMADIĞI GİBİ TRAFİGİDE ASLA AKSATMADI.

4-Yapılan toplantı ve gösteri yürüyüşü,bazen trafiği aksatabilir,bu yapılan gösterinin olağan sonucudur.yapılan gösteri,eğer trafiği aksatacak olursa bu durumda,gösteriyi engellemek yerine ,trafik polisinin, trafiği gösteriyi engellemeyecek şekilde,trafiği düzenlemesi gerekmektedir. AHİM İÇTİHATLARI BU YÖNDEDİR. T.C ‘nin yapmış olduğu sözleşmeler gereği, Bu kararlara uyulması gerekmektedir.
İlçemiz de yapılmakta olan Çilek festivalinde, ana cadde üç gün boyunca, trafiğe kapatılmış olup, trafik festivale göre düzenlenmiştir.

5-Yine ,göstericilere toplantı ve gösteri yürüyüşleri yasasına aykırılıktan soruşturmalar açılmış bulunmaktadır. Aynı eylemden ,ayrı ayrı cezalar verilmesi yasaya aykırıdır.

SONUÇ : Yukarıda arz ve izah etmeye çalıştığım nedenlerle;
İtirazımın kabulü ile yasalara aykırı olarak düzenlenen trafik ceza tutanağında yazılı para cezasının iptaline karar verilmesini saygılarımla arz ve talep ederim.
……/…../……

İtiraz Eden