Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda Petrol Yasası’yla ilgili görüşmeler sırasında söz alan CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk'ün sorusunu yanıtlayan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, TTK'nın zarar ettiğini belirterek, “başka bir model” üzerinde çalıştıklarını söyledi. İşte o soru ve Bakan’ın yanıtı.
CHP Milletvekili Ali İhsan Köktürk, Genel Kurul’da, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’a, şunları sordu:
“Sayın Bakan, hepimizin bildiği gibi, ülkemizde enerji ihtiyacı ve bu bağlamda metalürjik kömür ihtiyacı giderek artmaktadır. Türkiye'de metalürjik kömür Türkiye Taşkömürü Kurumu tarafından üretilmektedir. Ancak, 2002 yılında iktidara geldiğinizden bu yana Türkiye Taşkömürü Kurumu’nda hem üretim miktarları, hem de istihdam oranları azalmaktadır. 2002 yılında 2,2 milyon ton olan kömür üretimi 1,5 milyon tona, çalışan sayısı da 16 binlerden 10 binlere gerilemiştir. Bu nedenle, milletvekilleriniz, 2011 seçimlerinden önce, TTK'ya 2 bin 500 işçi alınacağı sözünü halkımıza vaat etmesine karşın, bugüne kadar bu işçi alımı gerçekleşmemiştir. Türkiye Taşkömürü Kurumu’nda norm kadro 14 bin 500 olmasına karşın ve üretim yapacak işçi kalmamasına karşın şu ana kadar Türkiye Taşkömürü Kurumu’na neden işçi alımı gerçekleşmemiştir?”
CHP’li Köktürk’ün sözlü sorusuna sözlü olarak cevap veren Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, “Sayın Başkan, değerli arkadaşlar; ben de hepinizi saygıyla, sevgiyle selamlayarak sözlerime başlamak istiyorum. TTK'nın bu arada işçi alımıyla ilgili husus nedir? Değerli arkadaşlar, orada bir sosyal proje anlamına gelen TTK'nın Zonguldak'taki işletmeleri, normalde hemen hemen her yıl zarar etmektedir. Bir kere, damar olarak ve kömür yatağı olarak, alışagelmiş, dünyadaki kömür yataklarından farklıdır. Biz oradaki modeli tekrar konuşuyoruz, müessese bununla alakalı zarar etmeden götürebileceğimiz bir model var mıdır, bunlar üzerinde de çalışıyoruz” diye konuştu.
Köktürk, Bakan Yıldız’ın bu sözlerinin ardından, "Sayın Bakan'ın başka bir model açıklamasını Zonguldak kamuoyunun takdirine bırakıyorum" dedi. 

 

BAŞBAKAN’A DA KCK’LILARI SORDU
Milletvekili Köktürk, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a da yazılı olarak cevaplaması için, "KCK şüphelilerinin tutuklanmasını siz mi engellediniz?" diye soru önergesi verdi. Köktürk’ün önergesi şöyle:
“İktidarınızı ve şahsınızı koşulsuz destekleyen yandaş gazeteci Nagehan Alçı’nın yazdıkları doğru ise; bugün Türkiye’de, suç soruşturmaları ve kovuşturmaları, gözaltına alınmalar veya alınmamalar tarafınızın ve Cumhurbaşkanı’nın talimatıyla mı gerçekleştirilmektedir? Yine, şayet Nagehan Alçı’nın yazdığı gibi, ‘Ferhat Kentel ve Mesut Yeğen sizin ve Cumhurbaşkanı’nın müdahalesi sonucu tutuklanmanın eşiğinden döndülerse’, buradan hareketle, Sayın Haberal, Sayın Balbay ve diğer Silivri sanıkları sizin ve Cumhurbaşkanı’nın talimatlarınız veya göz yummanız sonucunda mı tutuklandılar? Bu yazıyı doğru kabul ettiğimiz takdirde; açık beyanlarınızla Silivri Özel Mahkemelerinden rahatsızlığınızı ifade etmenize, MİT Müsteşarınızı bu mahkemelere teslim etmemenize karşın, Ferhat Kentel ve Mesut Yeğen için kullandığınız tutuklattırmama inisiyatifini, Milletvekilleri Sayın Balbay, Sayın Haberal, Sayın Alan, Genel Kurmay Başkanı Sayın Başbuğ ve diğer tutuklular için niçin kullanmadınız? 
Nagehan Alçı’nın ifade ettiği gibi bugüne kadar yargıya müdahale ederek daha başka kaç kişinin hakkında soruşturma ve kovuşturma başlatılmasını, gözaltına alınmalarını veya tutuklanmalarını önlediniz? 
Bu şekilde başka hangi suç soruşturmalarına veya kovuşturmalarına müdahil oldunuz?”