Türkiye’deki maden iş kazaları başta olmak üzere deprem gibi doğal afetlerin isimsiz kahramanları olarak bilinen Türkiye Taşkömürü Kurumu(TTK) Tahlisiye ekipleri, tarihinde ilk kez tatbikat yarışmasına sahne oldu.  Maden iş kazalarına karşı 1938 yılında kurulan Merkez Tahlisiye İstasyonu’nda tatbikat gerçekleştirildi. TTK Genel Müdürlüğü’ne bağlı Kozlu, Üzülmez, Armutçuk ve Karadon Müesseselerindeki 6 kişilik Tahlisiye İstasyonu ekipleri, tatbikat senaryosu gereği ocakta mahsur kalan işçiyi en kısa sürede kurtarmak için kıyasıya yarıştı. İstasyondaki tatbikat ocağına sürünerek giren ekipleri, suni solunum cihazları kullanarak ilk önce ocak şartlarındaki engelleri aştı. Daha sonra dışarıda kurulan parkura koşan Tahlisiyeciler, havalandırma borusunu tamir etti ve tahkimat yaptı. Daha sonra ocakta yaralanan işçiye maske takan ekipler, ocak ortamında karşılarına çıkan engelleri aşarak yaralıyı sedyeyle dışarıya çıkarmayı başardı. Bu arada tatbikatı izleyen kurum çalışanları görevini başarıyla tamamlayarak kısa sürede yaralıyı dışarı çıkaran ekipleri alkışladı.

 

İLK KEZ YARIŞMA DÜZENLEDİK

TTK İş Güvenliği ve Eğitim Daire Başkanı Mesut Öztürk, Zonguldak Maden Mühendisleri Odası tarafından düzenlenen yarışma kapsamında kuruma ait müessese müdürlükleri bünyesindeki Tahlisiye ekiplerinin hünerlerini sergilediğini anlattı. 1938 yılından beri Türkiye’ye hizmet veren Tahlisiye İstasyonu hakkında bilgi veren Öztürk, “Tahlisiyeci, ocaklarda meydana gelen bir felaket veya olaydan sonra ocakta mahsur kalan insanları, ölüleri veya malzemeleri kurtarmak amacıyla özel olarak yetiştirilmiş kişilere deniyor. Tahlisiyeciler en az 3 en fazla 6 kişiden oluşan ekipler halinde çalışıyorlar. Bunlar suni solunum cihazları takılı bir şekilde, ortam havasından bağımsız olarak kurtarma faaliyeti yapan insanlar. Bir gaz, toz veya bir patlamadan sonra olaylara müdahale eden kişilerdir. Bu konsepte uygun olarak ilk defa böyle bir yarışma düzenledik.” dedi. Tatbikatta her şeyi incelediklerini belirten Öztürk, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bizim bu merkez istasyonumuz sadece TTK’ya değil, Türkiye’deki 40 istasyona hizmet veriyor. Bizim 700 civarında tahliyecimiz var, ama ülke çapında 1040 civarında eğittiğimiz Tahlisiyeciler var. Bu sistem 1938’den beri işliyor. Bu bina ilk Almanlar tarafından yapılmış. Geçen senelerde tatbikat ocağını yaptık ve daha modern hale getirdik. Türkiye çapında hizmet vermeye devam ediyoruz.

 

VAN DEPREMİNİ UNUTAMIYORUZ

Tatbikatın Tahlisiyecilik adına bir milat olduğunu ifade eden Karadon Müessesesi Tahlisiye Sorumlusu Maden Teknikeri Orhan Gebeş, “Bizim açımızdan çok verimli geçti. İnşallah sık sık bunu tüm istasyonlar arasında yaparak eksiklerimizi görme imkanı buluruz. Sonuçta hepimiz afette veya iş yerlerimizde göreve gittiğimizde insanüstü çalışıyoruz ve birbirimize bağlı çalışıyoruz.” Diye konuştu. Maden Mühendisleri Odası Zonguldak Şube Başkanı Erdoğan Kaymakçı ise tahlisiyecilerin zor görevler gerçekleştirdiklerini belirterek, "Tahlisiyeciler kuralları yerine getirerek çalışan insanlardır. Bu yarışmayı ilk defa düzenliyoruz. Yarışmada tahlisiyeciler neler yapıyor, onları görme fırsatı buluyoruz" şeklinde konuştu.