Zonguldak havzasında geçen yıl, devletin 1941'den itibaren işlettiği maden ocaklarında ilk kez ölümlü iş kazası meydana gelmedi, 2 bini aşkın işçi yaralandı. Kentte özel ve kaçak işletilen kömür ocaklarında ise 8 madenci hayatını kaybetti.
 

Kömür üretiminin 167 yıla ulaştığı Zonguldak havzasında, geçen yıl, devletin 1941'den itibaren işlettiği maden ocaklarında ilk kez ölümlü iş kazası meydana gelmedi, 2 bini aşkın işçi yaralandı.

Kentte taş kömürü üretiminin başladığı yıl olarak kabul edilen 1848'den bugüne kadar ocaklarda yaşanan kazalarda 5 bine yakın madencinin öldüğü havzada,  kömür ocaklarında göçük, grizu patlaması, karbonmonoksit zehirlenmesi, metan gazı ve karbondioksit boğulması gibi kazalar madencilerin yaşamını tehdit ediyor.

Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) ve özel sektör tarafından işletilenlerin yanı sıra kaçak olarak açılan madenlerde her yıl yaşanan iş kazalarında madencilerin hayatını kaybetmesi ocaklara ateş düşürüyor.

Kömür ocaklarının devletleştirilmesinin ardından 1941'den sonra sağlıklı verilerin tutulmaya başlandığı kentte, TTK'da 2014'te ilk kez ölümlü iş kazası yaşanmamasının mutluluğu yaşanıyor.

TTK'da her işçiye gaz maskesi verilmesi, çipli takip sistemi, yeni tahkimat yöntemleri, yer altındaki gaz izleme sensörleri ve madencilere yönelik eğitimlerin yanı sıra yılların verdiği tecrübe, iş kazalarındaki azalmada etkin rol oynuyor.

 

 

- Özel ve kaçak ocaklarda acı vardı

Geçen yıl özel sektörde 4, kaçak işletilen kömür ocaklarında da 4 olmak üzere 8 madencinin yer altının zorlu koşullarında hayatını kaybettiği kömür havzasında, 2 bini aşkın madenci de iş kazaları sonucu yaralandı.

Maden ocaklarında 2012'de 6 olan ölümlü iş kazası oranı, 2013'te 3'e düşen TTK'da, 2014'te ise Armutçuk Müessesesi maden ocağında 19 Şubat'ta kalp krizi geçiren madencinin hayatını kaybetmesi dışında acı yaşanmadı.

 

(AA)