Zonguldak’ta “4 Aralık Dünya Madenciler Günü” dolayısıyla kutlama mesajları yayımlandı. Madenciliğin dünyanın en zor mesleklerinin başında geldiğinin belirtildiği mesajlarda, Türkiye Taşkömürü Kurumu’nun (TTK) iyileştirilmesi ve işçi açıklarının da giderilmesi istendi. Mesajlar şöyle:

 

KÖKTÜRK: “ZONGULDAK’IN VE ÜLKE AĞIR SANAYİSİNİN MADEN EMEKÇİSİNİN SIRTINDA YÜKSELDİĞİ ASLA UNUTULMAMALI”

CHP Zonguldak Milletvekili ve TBMM Adalet Komisyonu Üyesi Ali İhsan Köktürk’ün “4 Aralık Dünya Madenciler Günü” açıklaması şöyle:

“Madenciliğimizin içinden geçtiği sıkıntılı süreç, maden işçilerimize yaşatılanlar ve özelleştirme saldırıları altında ‘4 Aralık Dünya Madenciler Günü’nü, oldukça buruk bir şekilde kutluyoruz. Böylesine anlamlı bir günde, maden denince ilk akla gelen, bu sektörde büyük acılar çeken ve büyük bedeller ödeyen Zonguldak’taki süreci bir kez daha hatırlatmakta yarar görüyoruz. Hepimizin bildiği gibi; Zonguldak ilimizde 19’uncu yüzyılın ikinci yarısından itibaren başlayan kömür üretimi, özellikle cumhuriyet dönemimizin ilk yıllarında ülkemiz kalkınmasının ateşleyicisi olmuş ve Zonguldak kömürüyle, demir-çeliğiyle cumhuriyet kalkınmasına büyük katkı sağlamıştır. Ancak; 1980’lerden sonra başlayan, TTK’yı küçültme ve psikolojik olarak çökertme sürecini maalesef bugün AKP iktidarıyla doruk noktasına ulaşmıştır. Türkiye Taşkömürü Kurumu; gerek üretim, gerekse yarattığı istihdam itibarıyla sürekli küçültülmüştür. Her seçim sürecinde TTK’ya işçi alınması vaatleri birer masala dönmüş, ne yazık ki iktidar temsilcilerince verilen sözler bugüne kadar yerine getirilmemiştir. AKP’nin sıkı sıkıya sarıldığı neo-liberal politikaların etkisiyle Türkiye dışarıdan kömür ithal etme noktasına gelmiş, ülkemizin aşırı borçlanması göz ardı edilerek kendi doğal kaynaklarımıza ve madenlerimize sırt dönülmüştür. Taşkömürü ve madencilik sektörü teşvik uygulamalarından hak ettiği payı alamamıştır.  İçinden geçtiğimiz süreçte TTK, üretim işçisi açığı nedeniyle üretim yapamaz noktaya gelmiştir. Ülkemiz madenciliği ve Zonguldak’ımızın can damarı olan bu kurum, daha samimi politikaların ortaya konulmasını ve uygulanmasını beklemektedir. Bir kez daha hatırlatıyoruz. Ayrıca; madencilik sektörü iş kazalarının en çok yaşandığı sektördür. Bu nedenle iş sağlığı ve güvenliğine yönelik yatırım ve önlemlerin alınması, taşeronlaşmanın önlenmesi zorunluluktur. TTK’daki taşeronlaşma sonucu Kilimli ve Kozlu’da meydana gelen büyük grizu facialarından sonra Üzülmez’deki huzursuzluk yaratan gelişmeler, gerçekten kaygı vericidir. TTK’nın, eski adıyla EKİ’nin; ülke ağır sanayisini yıllarca omuzlarında taşıdığı, Zonguldak’ımızın maden emekçilerimizin omuzlarında yükseldiği asla unutulmamalı, maden emekçilerinin insanca çalışma şartları ve insanca ücret taleplerine gözler ve kulaklar kapatılmamalıdır. AKP; derhal, emeği yok sayan, madencinin insanca çalışma taleplerini görmezden gelme politikalarından vazgeçmelidir. Tüm bu sorunların çözülmesi, madenciliğimiz ve Zonguldak taşkömürümüzün yeniden hak ettiği değeri bulacağı günlere ulaşmamız dileğiyle, başta 5 bin Zonguldak Madenci şehidimiz olmak üzere, tüm maden şehitlerimizi saygıyla anıyor, çalışan madencilerimize esenlikli günler diliyor, tüm madencilerimizin ‘4 Aralık Dünya Madenciler Günü’nü yürekten kutluyorum.”

 

AKDEMİR: “ÜLKE KALKINMASI İÇİN YERİN METRELERCE ALTINDA ZOR KOŞULLARDA KÖMÜR ÇIKARIYORLAR”

Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir, “4 Aralık Dünya Madenciler Günü” dolayısıyla açıklama yaptı. Belediye Başkanı Muharrem Akdemir, madenciliğin dünyanın en zor ve en riskli mesleklerinden biri olduğunu ifade ederek, şu görüşlere yer verdi:

“Ülkemizin kalkınması için madencilerimiz, yerin metrelerce altından zor koşullar altında kömür çıkarmaktadırlar. Yer altı kaynaklarını her türlü tehlike ve zorluklar altında mücadele ederek çıkarmaya çalışan madencilerimize, toplumumuzun vefa borcu bulunmaktadır. Biliyorsunuz ki, Zonguldak’ımız, geniş yeraltı kaynaklarına sahip bir maden bölgesidir. Bu nedenle hemen hemen her evde bir madenci yaşıyor, yoksa bile; komşularımız veya arkadaşlarımız arasında mutlaka bir madenci tanıdığımız bulunuyor. Bu nedenle madenciliğin ne kadar zor bir sanat olduğunu ve yeryüzünün yüzlerce metre altında ne kadar zor şartlar altında çalışıldığını hepimiz biliyoruz. İlimiz, ülkenin önemli maden ocaklarının bölgemizde kurulmasıyla Karadeniz’e ayrı bir itibar kazandırmıştır. Şüphe yok ki, bu uğurda binlercesini şehit verdiğimiz vefakâr ve cefakâr maden işçimizin alın teri ve kutsal emeği vardır. Bu vesile ile birlik ve beraberliğin simgesi olarak kutlanan, madencilerimizin ve ailelerinin ‘4 Aralık Dünya Madenciler Günü’nü kutluyor, sevgi ve saygılarımı sunuyorum.”

 

SEMERCİ: “MADEN İŞÇİLİĞİ ALIN TERİ DEMEKTİR”

Devrek Belediye Başkanı Mustafa Semerci, “4 Aralık Dünya Madenciler Günü” dolayısıyla bir kutlama mesajı yayınladı. Madenciliğin dünyanın en zor ve meşakkatli mesleklerinden biri olduğunu belirten Başkan Semerci, mesajında, “Ekmeklerini kazanmak için yerin yüzlerce metre altında çok zor koşullarda ve canları pahasına çalışan madenci arkadaşlarımızın emekleri büyük övgü ve takdiri hak etmektedir. Tüm dünya toplumlarının kutladığı bir gün olan 4 Aralık, emeğin başkenti Zonguldak için de ayrı bir öneme sahiptir. İlimiz beden gücüne dayalı olarak çıkartılabilen taşkömürü ocaklarına sahip olmasından dolayı madenciliği yakından tanıyan ve neredeyse her evden bir maden şehidi vermiş bir kenttir. Babalardan başlayan madencilik mesleğini bugün oğulları, torunları devam ettirmektedir. Bu nedenle Zonguldak maden işçiliği, maden işçiliği ise alın teri demektir. Büyük emek ve zahmetlerle alın teri döken, bu ülkenin kalkınmasında önemli katkıları olan madencilerimizin Dünya Madenciler Günü’nü kutluyor, maden şehitlerimizi de saygı, şükran ve rahmetle anıyorum” dedi.

 

ALABAŞ: “TTK, GÖZ GÖRE GÖRE ZARARA SÜRÜKLENİYOR”

Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Eyüp Alabaş, Yönetim Kurulu adına bir basın açıklaması yaparak, “4 Aralık Dünya Madenciler Günü”nü kutladı. Alabaş’ın açıklaması şöyle:

"Ülkemizin yıllık 25 milyon tona yakın taşkömürüne ihtiyacı var. Türkiye’nin tek taşkömürü havzasında bu ihtiyacın ancak, kamu ve özel sektör olarak yaklaşık 3 milyon tonunu üretebiliyoruz. Ülkemiz, her yıl taşkömürü ithalatına 4-5 milyar dolar civarında para öder hale gelmiştir. Biz, 165 yıldır havzada taşkömürü üreterek, ülkemiz ekonomisine kazandırma mücadelesinde 5 bin şehit veren, yerin yüzlerce metre altında canı pahasına emek harcayan madenciler olarak bu tablonun değişmesi için mücadele veriyoruz. TTK, tarihinin en az sayıdaki işçisiyle yine tarihinin en az üretimini gerçekleştirebiliyor. TTK, kurulu kapasitesinin 3’te 1’inin altında çalıştırılarak göz göre göre zarara sürükleniyor. Biz, TTK'nın 5 milyon ton üretmesi için nelerin yapılması gerektiğini her fırsatta anlatıyoruz. Türkiye Taşkömürü Kurumu, üretimin artırılabilmesi için işçi açıklarının giderilmesi talebinde bulunmuştur. TTK’nın ayakta kalabilmesi ve ülkemiz ekonomisine katkı verebilmesi için Genel Müdürlüğün talebi doğrultusunda işçi açıklarının giderilmesi zorunludur. Bu zorunluluk doğrudan doğruya hükümetin ve siyasi iktidarın üzerindedir. Bu nedenlerle, TTK’nın işçi açıkları acilen giderilmeli ve kurumun norm kadro ile istikrarlı şekilde çalışması sağlanmalıdır. Biz, daha sağlıklı, daha güvenli ve daha verimli üretim yapmak için çalışıyoruz. Biz üretmek, ülkemizin sanayisine ve ekonomisine daha çok katkı vermek istiyoruz. Zonguldak kamuoyunu da bu konuda duyarlı olmaya davet ediyoruz. Bu düşüncelerle tüm madencilerimizin ve bölgemiz halkının ‘Dünya Madenciler Günü’nü kutlarız.”