Türkiye Taşkömürleri Kurumu, 2014 yılı sonunda sözleşmesi biten 21 rödövanslı sahanın durumuna ilişkin bilgilendirme yaptı.

 

 

Türkiye Taşkömürleri Kurumu İdari ve Sosyal İşler Daire Başkan Vekili Nida Şentürk, TTK Genel Müdürü Burhan İnan’ın talimatı gereği bazı basın yayın organlarında dile getirilen, yıl sonunda sözleşmesi biten 18 rödövanslı saha sahibine önerdiği yeni sözleşmede ‘kurumun kapatılması ya da satılması halinde sözleşme hükümleri geçersizdir’, ‘TTK kapatılıyor mu’ gibi söylemlere yanıt verdi. Sözleşmeleri sona eren 21 rödövanslı sahanın sözleşme sürelerinin protokol ile uzatılması hususunun sözleşmenin bir hükmü olduğu, kurumun da bu yönde çalışmalarını sürdürdüğü belirtilen açıklama şu şekilde:

 

YANIT BEKLEDİĞİ ŞEKİLDE HABER

“Son zamanlarda bazı yerel basın organlarında yer alan; Türkiye Taşkömürü Kurumu’nun (TTK), bu yıl sonunda sözleşmesi biten 18 rödövanslı saha sahibine önerdiği yeni sözleşmede, "kurumun kapatılması ya da satılması halinde sözleşme hükümleri geçersizdir" şeklinde madde bulunduğu,  Zonguldak için hayati önem taşıyan kurumla ilgili kamuoyunda, “TTK kapatılıyor mu” endişesi yaşandığı, gelişmeyle ilgili TTK yönetiminin suskunluğunun ise tepki çektiği, kentteki; sivil toplum örgütleri, siyasi çevreler, esnaf, Genel Müdür Burhan İnan’ın kamuoyunu bilgilendirmesini istediği, sözleşmeye konulan, “kurumun kapatılması ya da satılması halinde sözleşme hükümleri geçersizdir” ifadesinin ne anlama geldiğini soran kamuoyunun yanıt beklediği, şeklinde haberler yapılmaktadır. Konu ile ilgili olarak hususların kamuoyunun bilgisine sunulmasında fayda görülmüştür.

 

 

ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR

Sözleşmeleri 2014 yılı sonunda biten 21 rödövanslı sahanın sözleşme sürelerinin protokol ile uzatılması hususu sözleşmenin bir hükmü olup, Kurumumuz da bu yöndeki çalışmalarını sürdürmektedir. Süre uzatımına esas protokolün bazı maddelerinde değişikliğe gidilmiş olmasına karşın, kamuoyuna yansıyan ve uzatma protokollerine konulduğu iddia edilen maddeler, sözleşmelerde zaten yer alan, mevcut maddelerdir. Kurumumuz ile rödövansçı firmalar arasında 2004 yılında imzalanan sözleşmelerin, bahse konu maddelerinin hükümleri aşağıda verilmektedir. MADDE 5/3 “İhale sahasında işletilebilir rezervin tükendiği konusunda taraflarca mutabakata varılması veya TTK imtiyaz alanının Bakanlar Kurulu kararıyla değiştirilmesi/küçültülmesi nedeniyle söz konusu sahanın, TTK imtiyaz alanından çıkarılması halinde müştereken bir tasfiye protokolü hazırlanarak sözleşme tasfiye edilir ve sözleşmenin 28 ve 29. maddelerine göre işlem yapılır.” MADDE 28 “Sözleşme süresinin sona ermesi ve/veya sözleşme süresi içerisinde ihale sahasındaki rezervin bittiği konusunda taraflarca mutabakata varılması, veya TTK imtiyaz alanının Bakanlar Kurulu kararıyla değiştirilmesi/küçültülmesi nedeniyle söz konusu kömür sahasının TTK imtiyaz alanından çıkarılması hallerinde müştereken bir protokol hazırlanarak sözleşme tasfiye edilir. İşletmeci, tasfiye protokolünün imzalandığı tarih itibariyle hesaplanacak olan taahhüt üretim miktarına ilişkin borcunu da ödemek zorundadır.” MADDE 29/b “Tasfiye işleminin TTK imtiyaz alanının değiştirilmesi-küçültülmesi nedeniyle yapılmış olması halinde; işletmecinin o tarih itibariyle fiili sevkiyattan ileri gelen borçlarını ödemesi ve TTK’ ya karşı olan diğer tüm yükümlülüklerini yerine getirmesi koşullarında işlem sonuçlandırılır. Taraflar bunun dışında herhangi bir hak talebinde bulunamazlar.” MADDE 31/b “Mevzuatta yapılacak değişiklikler nedeniyle rödövans uygulamasına son verilmesi veya TTK imtiyaz alanının Bakanlar Kurulu Kararı ile değiştirilmesi / küçültülmesi nedeniyle söz konusu kömür sahasının TTK imtiyaz alanından çıkarılması halinde sözleşme kendiliğinden sona erer. O tarih itibariyle fiili sevkiyattan ileri gelen borçlar işletmeciden tahsil edilir. Bu durumda işletmeci TTK’dan herhangi bir hak talebinde bulunamaz.” 2004 Yılında imzalanan sözleşmelerdeki bu hükümler, süre uzatımı protokolünün 5/ç, 28, 29/b ve 31/b maddelerinde de aynı ifadelerle yer almaktadır”

 

(Haber Merkezi)