Amasra ilçesine kurulması planlanan termik santralde üretilecek elektriğin, Türkiye’nin elektrik sistemine dahil etmesi için enerji hattı çekmek amacıyla Zonguldak’ın Kilimli ilçesine bağlı Çatalağzı beldesindeki termik santrale kadar kurulacak 54 kilometrelik enerji iletim hattının ormandan geçen 36,5 kilometrelik bölümünde 43 bin ağacın kesilecek olması  tepki yaratıyor.

 

TEMA Zonguldak  Temsilcisi Berran Aydan,  yaptığı yazılı açıklamada şunları söyledi:

 

“HEMA’nın Amasra’da yapmayı planladığı termik santralın henüz ÇED raporu bile onaylanmamışken, santral izni çıkmamışken ve yöre halkı bu santralı yaptırmamak için büyük bir mücadele verirken, bu kararın alınması ve ağaçların bir kısmının kesilmeye başlanması son derece düşündürücü ve üzücü bir gelişmedir.

 

Yazıktır, günahtır.

 

Amasra’dan Çatalağzı’na kadar, 36,5 kilometrelik hat boyunca 50 metrelik bir ormanlık alanın tıraşlanacağı ve toplam 183 bin hektarlık orman alanının yok edileceği bildiriliyor. 380 kilovat gerilimli hat için hazırlanan Çevresel Etki Değerlendirmesi raporunda, orman içinden geçecek 36,5 kilometrelik hat boyunca 50 metrelik bir koridor açılarak, bu bölgede bulunan karaçam, kızılçam, meşe, gürgen, sarıçam, kestane, ıhlamur, sahil çamı, sedir, kayın, söğüt, yalancı akasya türlerindeki toplam 43 bin ağaç kesilmesi öngörülüyor.

Bu kadar geniş bir alanda ve bu kadar çok miktarda ağaç kesilmesi, oradaki orman ekosistemini bozacaktır. Bu uygulama ve doğacak zararlar, sadece Bartın’ın değil, Zonguldak’ın ve tüm bölgenin meselesidir.

 

Yöremizin zenginliği olan doğal ormanlarımızın bu şekilde katledilmesine seyirci kalamayız.

 

Eğer sebep enerji hattı nedeniyle kamu yararı kılıfıyla sunuluyor ise, asıl kamu yararı o ağaçların bizlere verdiği fayda, sağladığı oksijen ve ekosisteme olan katkılarıdır.

 

TEMA Zonguldak Temsilciliği olarak, bu karardan en kısa sürede vazgeçilmesini ve kesimin durdurulmasını istiyoruz.

 

Amasra termik santralini ve de söz konusu ağaç kesimini durdurmak için çalışmalar sürdüren Bartın Platformu’nun her zaman yanındayız.”