Geçtiğimiz yıllarda turizm sektöründe yaşanan gerileme bu yıl yerini hareketliliğe bıraktı. Dünyanın en çok turist çeken ülkelerinden birisi olan Türkiye’ye, 2014 yılından itibaren gelen turist sayılarında bir azalma meydana gelmişti.

2007 yılından 2014 yılına kadar olan 7 yıllık dilimde turist sayısının düzenli bir şekilde, yılda ortalama 1,9 milyon arttığı ülkemizde, özellikle 2015 ve 2016 yıllarında turizm sektöründe ciddi sıkıntılar baş gösterdi. Medyadan derlenen haberlere göre; artan terör olayları, darbe girişimi ve Rusya ile yaşanan gerilim turizmi etkilemiş, yabancı ziyaretçilerin ilgisini azaltmıştı.

Medya takibinin öncü kuruluşu Ajans Press, 2017 yılının turizm istatistiklerini inceledi. Ajans Press’in TÜRSAB’tan (Türkiye Seyahat Acenteler Birliği) derlediği bilgiler ışığında araştırma gerçekleştirdi. Ocak-Haziran arası dönem, geçtiğimiz yılın aynı dönemiyle kıyaslandığında turist sayısında yüzde 14,05 oranında artış gerçekleşti. Öyle ki en büyük artış yüzde 43’lük oranla Haziran ayında gelen yabancı sayısında yaşandı. Yılın ilk yarısında turizm konulu 121 bin 227 haber yansıması tespit edilirken geçtiğimiz yılın aynı döneminde bu rakam 140 bin 40 olarak belirlendi.

2017 yılı ikinci çeyreğinde gelen turist sayısı, bir önceki yılın aynı dönemine göre ise yüzde 18,3 artarak yaklaşık 9 milyon olarak gerçekleşti. Yılın ikinci çeyreğinde gelen turistlerin yüzde 86,6’sını yabancı turistler oluştururken geri kalanını gurbetçi vatandaşlar oluşturdu. Turizm gelirlerinde Nisan, Mayıs ve Haziran aylarında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 8,7 artış gerçekleşirken bu dönemde yaşanan maddi artış 5 milyar 413 milyon 48 bin dolar oldu. PRNet’in edindiği bilgilere göre Ocak Haziran arası dönemde ülkemize gelen yabancı ziyaretçilerin en çok giriş yaptığı iller İstanbul ve Antalya oldu.