- Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Etyemez: "Hükümetin eğitim-istihdam ilişkisine verdiği önemden dolayı şu an yüzde 46 mesleki, yüzde 54 akademik-lise eğitimi seyrediyor. Bu oranları ne zaman yüzde 70, yüzde 30 olarak tam tersine çevirip eğitim dengesini kurarsak, işte o zaman işsizlik sorunumuzu ortadan kaldırmış olacağız"

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Halil Etyemez, Türkiye'nin sorunun işsizlik değil, mesleksizlik olduğunu belirterek, "Hükümetin eğitim-istihdam ilişkisine verdiği önemden dolayı şu an yüzde 46 mesleki, yüzde 54 akademik-lise eğitimi seyrediyor. Bu oranları ne zaman yüzde 70, yüzde 30 olarak tam tersine çevirip eğitim dengesini kurarsak, işte o zaman işsizlik sorunumuzu ortadan kaldırmış olacağız" dedi.

Etyemez, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2023'e kadar istihdamı yüzde 55'e yükseltmeyi, işsizliği yüzde 5, kayıt dışı istihdamı ise yüzde 15 civarına indirmeyi hedeflediklerini söyledi.

Özellikle istihdam alanı için 2023'ü dönüm noktası gördüklerine dikkat çeken Etyemez, "Bunun için 6-7 stratejik sektör belirlendi. Mesela tarım, finans, tekstil, bilişim, sağlık, inşaat ve turizm alanlarında istihdamı geliştirecek, stratejiyi bu alanlarda daha çok ileri taşıyacak yaklaşım sergileniyor. Ulusal istihdam stratejimizde öncelikli dört eksenimiz güvenceli esneklik, istihdam-eğitim ilişkisi, istihdam-sosyal yardımlar ve özel politika alanlarında çalışma ortaya koyduğumuz zaman 2023 vizyonunu da gerçekleştirmiş olacağız" ifadesini kullandı.

Etyemez, işsizlik rakamlarının bir dönem yüzde 8'e kadar indiğini, şimdi yüzde 10 civarlarında seyrettiği bilgisini verdi.

"Yaşanan aslında işsizlik değil, mesleksizlik sorunu" diyen Etyemez, şunları dile getirdi:

"Türkiye'nin en büyük sorunu mesleksizlik çünkü mesleki eğitim konusunda ciddi sorunlar yaşadık. Hükumetin eğitim-istihdam ilişkisine verdiği önemden dolayı şu an yüzde 46 mesleki, yüzde 54 akademik-lise eğitimi seyrediyor. Biz bu oranları ne zaman yüzde 70, yüzde 30 olarak tam tersine çevirip eğitim dengesini kurarsak, işte o zaman işsizlik sorunumuzu ortadan kaldırmış olacağız. İnsanları "elinde bir mesleği, becerisi, yeterliliği, şu işi yaparım, o alanın uzmanıyım" diyecek konuma getirmemiz gerekiyor. Bunun gerçekleşmesi durumunda ülkeyi daha ileri noktaya taşıyabiliriz."

 

- "Kayıt dışı çalışmanın önüne geçmeliyiz"

Kayıt dışı çalışmanın önüne geçmek istediklerini vurgulayan Etyemez, kayıt dışı çalışanların sosyal güvenceden yoksun olduklarına dikkati çekti.

Etyemez, kayıt dışıyla mücadeleyi sadece sosyal güvenliğe para toplamak değil, bireylerin sosyal güvencisini sağlamak şeklinde görmek gerektiğini belirterek, "Türkiye'de kayıt dışılık yüzde 52 civarındaydı. Şimdi ise yaklaşık yüzde 36'da ve biz bunu yüzde 15 civarına çekmeyi hedefliyoruz" diye konuştu.

Gelecek yıl G20 ülkeleri toplantısına ev sahipliği yapacaklarını anımsatan Etyemez, toplantının ana gündeminin eğitim ve istihdam ilişkisi olacağını anlattı. 

Bakan Yardımcısı Etyemez, 2023 vizyonu hedeflerine ulaşmada temel unsurun eğitim olduğuna inandıklarını, bunun için de bireylerin nitelikli hale getirilmesinin önem taşıdığını sözlerine ekledi. (AA)