Zonguldak Valisi Ali Kaban, "Termik santrallerle ilgili ne zaman bir şikayet gelse arkadaşlarımız bunu tespit ettiği takdirde cezai işlem uygulamaktan asla kaçınmadı. Bundan sonra yapılan yanlışta da cezai işlem uygulanmaya devam edilecektir" dedi.

Kaban, makamında, termik santrallerin baca gazları ve atıklarıyla ilgili yapılacak çalışmaların konu edildiği basın toplantısında, bölgedeki termik santrallerin geçmişte yapıldığını söyledi. 

Bu yapıları ortadan kaldırmanın teknik ve hukuken mümkün olmadığını ifade eden Kaban, şöyle konuştu:

"Bu bizim çevreyle ilgili hassasiyetimizi devam ettirme hususunda daha dikkatli davranmamıza mani değil. Geldiğimiz noktada özellikle bizim kıyılarımızda çevre kirletme konusunda çok sıkıntı çıkartabilecek üç tesis var. Eren ve Çatalağzı Termik Santrallerinin yanı sıra Filyos Ateş Tuğla fabrikasıdır. Bu üç yapıyla ilgili muhtelif şikayetler geliyor. Termik santrallerle ilgili ne zaman bir şikayet gelse arkadaşlarımız bunu tespit ettiği takdirde cezai işlem uygulamaktan asla kaçınmadı. Bundan sonra yapılan yanlışta da cezai işlem uygulanmaya devam edilecektir. Eğer suya kül deşarj ederseniz cezai işlem uygulanır. Sorun ceza kesmekte değil. Bunun sağlıklı bir şeklide yürütülmesi için çalışma yapıyoruz ve yapacağız. "

Çevre hususunda hassas olan TEMA Vakfı ile termik santral konularını istişare yaptıklarını anlatan Kaban, "Hava kalitesi ve deniz deşarj ölçümü ünitelerinin bire bir gezilmesi konusu bu çalışmamızda hava kalitesinin alt kısmı olarak da üç ayrı hususa bakılacak. Mevzuata uygun bir şekilde tabi oradaki çalışmayı engellemeden ünitelerde gezilmek suretiyle güzel bir rapor hazırlanacağını düşünüyorum" diye konuştu.

TEMA Zonguldak Temsilcisi Berran Aydan da Karadeniz Bölgesi'nin enerji üssü ilan edildiğini öne sürerek, "Termik santraller konusunda çok hızlı artış var. Bu bizi endişeye sürüklüyor. İlgili bakanlık her başvuru talebini kabul eder hale geldi. Elimizden geldiği kadar temiz hava ve temiz toprak için bu çalışmalarda neler yapılması gerekiyorsa biz hazırız" ifadesini kullandı.