Zonguldak'ın yeni Madenci Anıtı, düzenlenen törenle açıldı. Zonguldaklıların, “en anlamlı ve en başarılı anıt” olarak yorumladığı Madenci Anıtı’nın açılışına katılım az oldu.

Açılışa; Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir, Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Eyüp Alabaş ve Yönetim Kurulu üyeleri, CHP İl Başkanı Halil Furat, Merkez İlçe Başkanı Cemal Şahin, daire müdürleri ve bir grup maden işçisi katıldı.

GMİS Genel Başkanı Eyüp Alabaş, yeni Madenci Anıtı’nın çok şeyi anlattığını belirterek,

 “184 yıl önce bölge insanı olarak kömürle tanıştık. Başta Uzun Mehmet olmak üzere tüm maden şehitlerimizi rahmetle anıyorum. 165 yıllık üretim tarihi boyunca başta Fransa, İngiltere, Almanya olmak üzere dünyanın dört bir yanına kömür taşınan ve yokluklar içinde kurulan Türkiye Cumhuriyeti devletine büyük katkılar sağlayan Zonguldak maden ocaklarında hala en az 100 yıllık kömürümüz var. En az diyorum, çünkü bugünlerde son yılların en düşük üretimini yapıyoruz ve bu üretimi, kamu ve özel sektör olarak 3’e katlama imkanımız var. Eğer 3’e katlar ve yıllık 10 milyon tonlara ulaşırsak 100 yılımız var. 3’e katlamak zorundayız, çünkü şu anda yıllık tüketimimiz 25 milyon ton ve yaklaşık 4-5 milyar dolarımız dışarıya gidiyor. Kapasitesinin 3’de biri ile çalıştırılan TTK, göz göre göre zarar ettiriliyor. Kurum yetkilileri, iki yıldır, işçi açıklarının giderilmesini istiyor. Biz sendika olarak tüm yetkili ve ilgililere, Zonguldak-taşkömürü ve Türkiye tablosunu anlatıyoruz. Söze geldiğinde, herkes kendi kaynaklarımızı kullanalım diyor ama ciddi bir adım atılmıyor. 1995’den bugüne istikrarlı bir işçi kadrosuyla çalışamadık. Emekli olanların yerini düzenli olarak dolduramadık. Büyük önder Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşlarının kurtuluş savaşı sonrasında yaptığı gibi Zonguldak’a sahip çıkmak ve maden havzasını canlandırmak mecburiyetimiz var. Dış ticaret açığının ve cari açığın arttığı, dış borçların hızla yükseldiği bir dönemde, Zonguldak’ta bulunan kaynaklarımızı değerlendirmek zorundayız. Bu anıt yaşadığımız bu dönemi çok güzel ifade ediyor;  Şurada Madenci Anıtımız var. Dimdik ayakta duruyor. Üniversitemizin önünde, Endüstri Meslek Lisesi’nin önünde ve kurumun önünde Madenci Fenerimiz var Türkiye’yi aydınlatmak istiyor. Bu anıt ise kömür burada, avuçlarımızın içinde diyor. Biz madenciler olarak buradayız ve ilgilileri uyarıyoruz. Eğer hala bu gerçekleri göremiyorsanız, iş bize düştü demektir ve biz kalkar Ankara’ya geliriz. Bu duygularla, bu anıtı düşünen, katkı veren herkese, başta Belediye Başkanımız ve arkadaşlarına çok teşekkür ediyor, şükranlarımızı sunuyoruz.”

Yeni Madenci Anıtı’nın Zonguldak’a hayırlı olmasını dileyen Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir ise, “Zonguldak’ın ve Karaelmas’ımızın can damarı olan taşkömürü, Türkiye ve Zonguldak için büyük önem arz etmektedir. Hiç şüphe yok ki, Zonguldak’ın Türkiye’nin en önemli sanayi kentlerinden biri olmasında en büyük pay ise, taşkömürü sayesindedir. Bu anlamda bizlerde belediye olarak emeği ve kıymetli madenimizi, ilimizde simgelemek adına bir çalışma gerçekleştirdik. Bunu da düşünürken, emekçi kardeşlerimizin madeni yerin metrelerce altından alın teri ile çıkartan ve çıkardığı madeni hem verdiği değer, hem de başarmanın onuru ile başının üstüne koymayı ifade eden bir simge meydana getirmeye çalıştık. Bunu ise, bu konunun uzmanı ve teknik heyetle uzun görüşmelerimiz neticesinde madenci heykelimizi projelendirdik. Bu heykel, madencinin; uğruna ölümü bile göze alarak yer altından çıkardığı kömürü ve bu kömürün ekmeği ve geleceği olduğunun bilinci ile sıkı sıkıya sarılmış vaziyette olduğunu ifade etmektedir. Ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün de dediği gibi, ‘Zonguldak’ın derin toprakları altındaki maden-i serveti ne kadar kıymetli ise, bizim nazarımızda Zonguldak’ta o kadar çok kıymetli bir vilayetimizdir’ sözleri ile de Zonguldak’ın önemini vurgulamıştır. Bu anıt ile ilgili bilgiler vermek gerekirse, anıt toplamda 6 metre yüksekliğinde, madencinin kaldırdığı kömür 3 metre yüksekliğinde ve 6,5 metre uzunluğundadır. Kömür heykeli için, Zonguldak’ta çıkartılan kömür parçaları heykel atölyesine ulaştırılarak, orijinal Zonguldak kömürünün dokusunu işlenmesi konusunda büyük özen gösterilmiştir. Anıtta, madenci baretinin ön yüzüne orijinalinde olduğu gibi, bir ışık yerleştirilmiştir. Bu ışık tıpkı madencilerimizin madene girdiklerinde yaktıkları gibi akşam olduğunda devreye girecektir. Anıt, metal konstrüksiyon üzerine cam elyaf polyester çalışılmıştır. Bu çalışma yapılırken, günlerce heykelin çamurdan modelleri çalışılmış ve bugünkü haline karar verilmiş ve buraya monte edilmiştir. Madenci heykelimizin Zonguldak’ımıza hayırlı olmasını dilerken, ilimize gelen yerli ve yabancı konukların Zonguldak’ımızı bu simge ile daha iyi tanıyacağını ve hatırlayacağını ümit ediyor, tüm madenci kardeşlerimize ve halkımıza sevgi ve saygılarımı sunuyorum” dedi.