Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Enis Kıran, yeni gelir vergisi tasarısının getirdikleri ile ilgili bilgiler verdi.
Kıran, tasarının önemli sürprizler getireceği yönünde düzenlendiğini belirterek, “En dikkat çekici değişiklik arsanın belli sayıda daire ve dükkan karşılığı inşaat firmasına verilmesi arsa sahiplerine bırakılan taşınmazların brüt alanlarının 1000 m2'yi aşması halinde ticari faaliyete başlanılması olarak kabul edilmesidir. Arsa sahibi ticari defter tasdik ettirecek. Her ay KDV beyannamesini, üç ayda bir geçici gelir vergisini ve her yıl da gelir vergisi beyannamesini verecek ve tahakkuk eden vergisini de ödeyecektir” dedi.
SMMM Enis Kıran tarafından yapılan bilgilendirme şu şekilde:
“Yeni gelir vergisi tasarısı vergilendirme yönünden önemli sürprizlerin getireceği yönünde düzenlenmiş bulunmaktadır. Ayrıntılı olmakla beraber genel hatlarıyla şöyle özetleyebiliriz.
Gerçek kişiler; ticari kazançlarını, serbest kazançlarını ve gerçek usulde zirai kazançlarını, tutarı ne olursa olsun beyan edecekler. Konut kira gelirlerinin yıllık tutarı 3.200 TL'yi , işyeri kira gelirlerinin de yıllık tutarı 26.000 TL'yi aşıyorsa beyanda bulunacaklar. Kira, ücret, telif kazancının toplamı 188 bin TL'yi aşanlar bu gelirlerinin tamamını beyan edecekler, 188 bin TL'nin hesabında borsa kazancı, emekli aylığı, mevduat faizi, hazine bonosu ve devlet tahvili göz önüne alınmayacak. Telif kazancı elde edip beyanda bulunanlar dilerse hasılatlarının % 25'ini gider olarak dikkate alabileceklerdir. Kalacak kısmı da %15 - 35 arasında vergilendirilecektir. Beyanname verilen durumlarda telif kazancının vergisi yaklaşık olarak % 50'lik bir artış gösterecektir. Tasarıya göre taksi ve minibüslerin hat, plaka ve işletme haklarının elden çıkarılmasından doğan kazanç, değer artış kazancı olarak gelir vergisine tabi tutulacaktır. Yine taksi ve minibüslerin hat ve plakalarının kiralanması gayrimenkul sermaye iradı olarak kabul edilip, kiradan götürü gider düşülmeyecek. Denizlerde yapılan balık avcılığında teknenin boyu 20 metreyi aşıyorsa bu faaliyetlerinde dolayı deftere tabi olunacaktır. Sera ve çiçekçilikte ekili arazinin yüzölçümü 8 dönümü, kavun karpuz yetiştirenlerde 300 dönümü ve muz ziraatinde ekili alan 30 dönümü aşıyorsa defter tutulması zorunlu olacak. En dikkat çekici değişiklik arsanın belli sayıda daire ve dükkan karşılığı inşaat firmasına verilmesi arsa sahiplerine bırakılan taşınmazların brüt alanlarının 1000 m2'yi aşması halinde ticari faaliyete başlanılması olarak kabul edilmesidir. Arsa sahibi ticari defter tasdik ettirecek. Her ay KDV beyannamesini, üç ayda bir geçici gelir vergisini ve her yıl da gelir vergisi beyannamesini verecek ve tahakkuk eden vergisini de ödeyecektir. 
Brüt alanları 500 m2'yi aşmaması halinde yukarıda belirttiğim ticari faaliyet hükümleri arsa sahiplerine uygulanmayacak. İkametgah amacıyla alınan ve fiilen oturulan tek konutun elde çıkartılmasından doğan kazançlar yeni ev alınma mecburiyeti olmadan değer artış kazancı olarak gelir vergisine tabi tutulmayacak. Tasarıya göre şahıslar, işletmeler veya kurumlar gayrimenküllerini kaç yıl geçtikten sonra satalarsa satsınlar gelir vergisine tabi olacak. Ayrı ayrı işverenden alınan ve toplamı 94 bin TL'yi aşmayan ücretler beyan edilmeyecek. Ancak bu ücretlerden biri 26 bin TL'yi aşıyorsa tüm ücretler beyan edilecek. 
Serbest kazanç elde eden serbest meslek sahipleri defterlerine kaydettikleri yat , kotra, tekne gibi motorlu deniz taşıtları ile uçak, helikopter gibi hava taşıtlarının giderleri ve amortismanlarını kazançlarından indirim konusu yapamayacaklar. Bu kısıtlama serbest meslek kazancı elde edenler için bulunmamaktaydı.”