Kdz. Ereğli Belediyesi Osmanlı Çileği'nin, Kdz. Ereğli Belediyesi adına tescili için çalışma başlattı. Proje kapsamında Osmanlı Çileğini gerek meyve, gerekse fide olarak belediyeye ait Delihakkı Mevkii’nde bulunan 2 dönüm arazi üzerinde yetiştirmeyi planlayan Ereğli Belediyesi, ilerleyen yıllarda sertifikalı fidelerle yeni Osmanlı çileği bahçeleri oluşturarak, halkın gelir düzeyini de yükseltmeyi hedefliyor.

 

Kdz.Ereğli Osmanlı Çileğini Yaygınlaştırma ve Üreticilerini Koruma Derneği'nin bu zamana kadar defalarca dile getirdiği konu AK Parti Zonguldak Milletvekili Prof.Dr.Ercan Candan ve Kdz.Ereğli Belediye Başkanı Opr.Dr.Hüseyin Uysal'a iletilince çözümü için de düğmeye basıldı.

 

Kdz.Ereğli Osmanlı Çileğini Yaygınlaştırma ve Üreticilerini Koruma Derneği'nin her defasında yıllardır gündeme getirdiği adına festivaller düzenlenen Osmanlı Çileği'nin yok olmaya gitmesine artık, "dur" denilmek için düğmeye basıldı. 

Dernek Yöneticileri AK Parti Zonguldak Milletvekili Prof.Dr.Ercan Candan ve Kdz.Ereğli Belediey Başkanı Opr.Dr.Hüseyin Uysal ile yaptığı görüşmeler olumlu sonuç verdi ve bölgenin en önemli kültürüne sahip çıkılması için start verildi.

 

2 DÖNÜM ARAZİ ÜZERİNDE YETİŞTİRİLECEK

Konuya ilişkin Kdz.Ereğli Belediyesi Basın Bürosundan gönderilen yazılı açıklamada ise şu bilgilere yer verildi: Kdz. Ereğli Belediyesi, Belediye Başkanı Hüseyin Uysal’ın direktifleri, Belediye Başkan Yardımcısı İbrahim Cöbek’in proje koordinatörlüğünde, Ziraat Mühendisi Türker Hakan Tekin tarafından yürütülen ve teknik raporların hazırlandığı proje kapsamında, Osmanlı Çileğini gerek meyve, gerekse fide olarak belediyeye ait Delihakkı Mevkisi’nde bulunan 2 dönüm arazi üzerinde yetiştirmeyi planlıyor.

 

"YAZIŞMALAR TAMAMLANDI"

Kent Konseyi’nin yanı sıra Osmanlı Çileği Yaygınlaştırma ve Üreticileri Koruma Derneği’nin de içinde yer aldığı proje kapsamında bir süre önce başlayan çalışma ile Zonguldak Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü nezdindeki yazışmalar tamamlandı. Söz konusu proje kapsamında 1 yıl içinde belediye adına tescil edilmiş, 200 bin adet Osmanlı Çileği fidesi yetiştirilmesi ve proje çalışmalarının 2 yıl içinde tamamlanması hedefleniyor. Kdz. Ereğli Belediyesi ayrıca, söz konusu proje kapsamında ilerleyen yıllarda sertifikalı fidelerle yeni Osmanlı çileği bahçeleri ile gelir getirici projeler geliştirerek, halkın gelir düzeyini de yükseltmeyi hedefliyor"

 

DERNEK YÖNETİMİNDEN TEŞEKKÜR

Osmanlı Çileğini Yaygınlaştırma ve Üreticilerini Koruma Derneği Başkan Yardımcısı Şaban Çetinkaya da gerek yurt içi gerekse yurt dışından ciddi talep gören Osmanlı Çileği’nin talebin 100’de birini dahi karşılayamadığını belirterek, “İlk etapta fideler 2 dönümlük arazide yetiştirilecek ve ardından halkımıza ücretsiz olarak dağıtılacak. Osmanlı Çileğinin üretimini arttırdıkça istihdamda da ciddi bir artış sağlanacağını umut ediyoruz. Gelişmeleri bölgemiz için son derece önemli görüyor emeği geçenlere de teşekkür ediyoruz” dedi.

 

(Haber: Mustafa Kemal Bektaş)